Hedonistische honger

Ooit wel eens hedonische honger gehad?
Vast wel.
Misschien kende u de term niet, maar had u die honger wel.
Zo was het met mij totdat ik er een artikel erover las.
Hedonische honger is de drang om genot d.m.v. eten te krijgen bij afwezigheid van een energie tekort

In het artikel dat ik las staat: Zelfs met een volle maag kun je soms nog met plezier wat lekkers naar binnen werken. Hoe dat kan? Een actief beloningssysteem zorgt ervoor dat je lijf het signaal negeert dat er al genoeg energie binnen is en je eigenlijk vol zit. Je eet dan niet meer omdat je honger hebt, maar je eet voor het genot. 

Ik denk dat iedereen dat wel eens zo’n vreetbui heeft, met een zak chips of een trommel koekjes.
De drang om dóór te eten schijnt het hevigst te zijn bij etenswaren waar én vetten & suikers in zitten.
Het “beloningssysteem” reageert niet alleen sterk bij suikers & vetten, maar ook bij vet & zout  (chips)en koolhydraten & zout ( popcorn)

Ikzelf heb nooit gelijnd (hoeven lijnen) maar het schijnt dat het beloningssysteem uitschakelen een belangrijk onderdeel is om, bij het lijnen, je eetpatroon te wijzigen.
Zelfcontrole is erg belangrijk (dát heeft de een meer dan de ander)
Het is dus niet alleen je hongergevoel die je aanspoort te eten, het brein *) speelt hierin ook een rol:  Er komen hormonen zoals dopamine vrij die je een prettig gevoel geven. Dopamine stimuleert bovendien je eetlust. (waardoor het dus niet bij één koekje blijft)

Ik dacht onmiddellijk toen ik dit las aan baasjes die hun hond een koekje “beloven” en ze daardoor dingen laten doen. Als ze het beloningssysteem veel toepassen hoeft er maar een hand in hun zak te gaan (waar de koekjes zitten) of de hond gaat al braaf zitten en eigenlijk werkt dat dus bij de mens ook een beetje zo.

We willen ons goed voelen en weten dat er “in de zak iets zit wat ons dat gevoel kan geven” Hebben we er één genomen, dat weten we dat bij de tweede dat gevoel wordt versterkt en zo eten we een hele koektrommel leeg.(Helaas is, als de koektrommel leeg is, het goede gevoel ook weg en er soms zelfs een Schuldgevoel voor in de plaats gekomen is)

Wij, in het Westen worden voortdurend omringd door voedsel; het ligt vaak voor het grijpen of het staart ons toe via reclames. “Hedonische honger” wordt niet aangestuurd aan hoeveel en wat je al hebt gegeten, soms is het ook een kwestie van wat je om je heen hebt staan, wat anderen eten of wat je op reclames voorbij ziet komen.


Een ouderwets gezegde is: “Overal waar te voorstaat is niet goed, behalve tevreden


Dat lijkt me ook van toepassing op vreetbuien (hedonische honger zoals ik dat vanaf vandaag ga noemen)  Met af en toe “even snaaien” lijkt me niks mis, maar als het teveel voorkomt kun je de bewustwordingstips nog eens lezen en misschien die “buien” terugbrengen


Bewustwordingstips bij hedonische honger

  • 1.Onderzoek toont aan dat je zelfcontrole aan het eind van de dag  “zwakker” is dan aan het begin van de dag; wapen je dus aan de eind van de dag
  • 2.slaaptekort verstoort de werking van ghreline (hongerhormoon) en leptine **), waardoor je een onverzadigbaar hongergevoel blijft houden (omdat je hersenen niet het signaal ontvangen dat je vol zit.) Heb je hedonische honger? Vraag je dan af Heb ik geen slaaptekort?
  • 3. Stress en onregelmatige eettijden hebben invloed op je ghrelinelevel. Het gevolg is dat te veel van dit hongerhormoon aangemaakt wordt. Logische conclusie: vermijd stress (ik heb nooit begrepen hoe je dat kan doen) en eet op gezette tijden.( Het lichaam raakt minder snel in paniek als het “weet” dat het om bepaalde tijd weer voedsel krijgt en maak dan ook minder ghreline aan)

*) Hersenen kennen twee soorten honger: homeostatisch en hedonistisch. De eerste creëert, als de maag leeg is, een natuurlijk hongergevoel (zodat je op zoek gaat naar eten)
Hedonistische hongergevoelens ontstaan daarentegen juist na het zien van voedsel (waar we eerdere positieve ervaringen mee hebben gehad)

**) Leptine is een peptidehormoon dat van nature in het menselijk lichaam aanwezig is en een rol speelt bij de regulatie van verzadiging.


Een gedachte over “Hedonistische honger

  1. En zo zit dat, de moeilijke woorden zijn aan mij weinig besteed, slecht geheugen, maar de idee en de reactie erop zijn behulpzaam, dank lieve Baars, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s