Toerist

Hoe herkent een buitenlander een Nederlander in ZIJN land: de lawaaierigste mensen op een terras of camping, dát zijn Nederlanders!
Deze bevindingen kwamen uit het Hollands imago onderzoek dat in 2012 toen het NBTC (Ned. Bureau voor Toerisme en Congressen)  11.000 mensen uit 13 landen ondervroeg.

Ik wist niet dat Nederlanders als luidruchtig te boek stonden.
Ikzelf heb de ervaring op campings in Frankrijk en voormalig Joegoslavië dat als het ergens extreem luidruchtig is dat Italianen of Spanjaarden zijn!

De verklaring van dat “luidruchtig” zijn  geeft Marinel Gerritsen, emeritus hoogleraar Interculturele bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit:  “Er ontstaat bij Nederlanders, zodra ze de grens over zijn nogal luidruchtige groepsdynamiek. Dan gaan we ons Nederlandser gedragen dan wanneer we thuis zijn, met als resultaat: we praten harder in onze moedertaal” (vandaar dat het MIJ niet opgevallen is, wij reizen niet met een groep en zoeken vaak  plekken uit waar weinig tot geen Nederlanders zijn)
De hoogleraar geeft ook aan wáárom bepaalde volkeren zich aan buitenlandse toeristen ergeren: “Landen storen zich vooral aan eigenschappen die heel anders zijn dan die van henzelf. Welke dat zijn, hangt helemaal af van de culturele normen en waarden die er heersen.”

Een onderzoeker van Toeristenbureau NBTC zegt “Spanjaarden (het enige volk dat ons NIET druk vindt) ons juist vrij kalm en teruggetrokken vinden” (dat komt waarschijnlijk doordat ze zelf ook vrij druk zijn )
Mijn oudste broer, jong geëmigreerd naar Engeland en daar deelnemend aan het zakenleven, had het vaak over de lompheid van de Nederlanders, hun directheid.

Hij noemde het voorbeeld van de weg vragen.
Een Engelsman stapt uit zijn auto en loopt op iemand af: Goodmorning.  How are you? Can I ask you something? En pas na de bevestiging dat hij dát mag, vraagt hij waar de weg die hij zoekt,
Een Nederland loopt op iemand af en stelt zijn vraag ”Waar is de Sterrelaan?”
LOMP!

Volgens onderzoek vinden ook Aziaten ons, Nederlanders, erg lomp Zelf hebben ze heel wat beleefdheidsregels

Ik vind dat gedoe met Fransen met taal altijd verschrikkelijk, je doet je best om hun taal te spreken (6 jaar Frans op school gehad)  maar één verkeerde klemtoon en ze hebben geen idee (of doen alsof) waar je het over hebt. Als ze het, na een tijdje taalploeteren van jouw kant, eindelijk begrijpen zeggen ze dat zelfde woord met een iets andere klemtoon!

Volgens onderzoekster Marieke Politiek ( van NBTC) “ Vinden Fransen onze taal moeilijk, maar hebben ze er bewondering voor dat wij, Nederlanders, zoveel talen spreken” Die bewondering heb ik (jaren gekampeerd in Frankrijk) nóóit gevoeld.
Wel bij de Engelsen:  heel vaak een compliment voor de Engelse taal met daar meteen achteraan de verontschuldiging dat ze zelf alleen maar Engels spreken.
Zij kunnen dat:  380 miljoen mensen gebruiken het Engels als moedertaal en méér dan een miljard mensen beheersen deze taal!*)

Zodra Nederlanders wij over onze landsgrens zijn en voorbij Vlaanderen verstaat NIEMAND ons
( misschien nog in Indonesië en Zuid Afrika?)
Wat mij bij reizen altijd weer verbaasd dat zoveel buitenlanders zo weinig kennis van ons land hebben: vaak kennen ze alleen:  Amsterdam, klompen en, een enkele keer, Rembrandt.
Het Imago onderzoek bevestigde dat ook: 70% van de Amerikanen ( een land waar ik nog nooit geweest ben) associeert Nederland met molens, klompen en tulpen!

En de geografie?
Ooit meegemaakt in Engeland:”You’re Dutch? We’ve been to Holland. We went to Kopenhagen”
Vaak vragen Engelsen wáár je in Nederland woont en vaak komt er, als je het antwoord geeft, een vraag achteraan “Near Amsterdam? “ En altijd zeg ik Yes! Nederland is zo klein ALLES ligt near Amsterdam.
Wat kennelijk alle naties verbindt is voetbal


Ooit was ik in Mauritanië ( een Adrikaans land waar het reisbureau nog nóóit  een reis naartoe geboekt had en de baliemedewerkster NIET wist waar het lag)

Ik was daar bij vrienden en trok met hen op, zo kwamen we nog al eens ergens. [Dáár begrepen ze mijn Frans wél] Het land Holland rees daar wel nog al eens een vragende wenkbrauw; Wat dat was? Waar dat lag? Geen idee. Totdat ooit iemand vroeg “PSV? “
Ja, dát Holland!
Vanaf die tijd rolde, na de uitleg dat we uit Holland kwamen, de voetbalteamnamen Ajax, Feyenoord, PSV  uit mijn mond en werd er steevast geknikt dát Holland kende ze!

*) De Verenigde Naties (VN) schatten dat de mondiale populatie in april 2019 de 7,7 miljard haalde, met een jaarlijkse toename van 83 miljoen.Een gedachte over “Toerist

  1. Hoi Baars,
    Dat is effe schrikken : luidruchtige Nederlanders. Ik heb dat wel ‘ns gehoord, maar dan van Nederlanders, dat we ons zo aanstellen als we in het buitenland zijn, daar kon ik me wel iets bij voorstellen, want dat heb ik o.a. meegemaakt in Spanje en dan schaam je jezelf zeer.
    Aan de andere kant kun je hetzelfde opmerken, buitenlanders in Nederland, die afwijkend gedrag van het Nederlandse. Is dan de balans in evenwicht ? Ik zou het niet weten, het is overigens geen wedstrijd. Zinvol om je eigen gedrag indien nodig aan te passen, Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s