Aan de Vuntusplas

Al eerder blogde ik over de plaats Loosdrecht, waar vroeger een deel van mijn familie woonde en ook ik een tijdje gewoond heb.
Ik liet daarbij ook het schilderij zien dat mijn vader ooit van de Funtushoeve,* een hotel/restaurant dat zijn broer met echtgenote ooit runde gelegen aan de Vuntusplas*), schilderde.
Er is nóg een Loosdrechts schilderij van zijn hand: van de plas zelf.
(Helaas heeft een jong iemand er ooit met dartpijltjes naar gegooid zodat er nogal wat gaatjes inzitten!)

De Vuntusplas (soms worden alleen de Eerste tot en met de Vijfde Plas aangeduid als Loosdrechtse Plassen) is alleen vanaf de Eerste Plas toegankelijk via de smalle Heulsloot of Horregat (beide eenrichtingsverkeer) met zeer beperkte doorvaarthoogte.
De Vuntusplas grenst aan een laagveenmoeras, natuurgebied  dat wordt beheerd door Natuurmonumenten:

De Loosdrechtse plassen, gelegen tussen de rivier de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug, vormden in de oertijd een bijna ondoordringbaar moeras. Na duizenden jaren ophopen van plantenresten is veen ontstaan .Vanaf de vijftiende eeuw is dit veenpakket hier en daar uitgebaggerd om turf te winnen. Zo zijn de plassen ontstaan, afgewisseld met legakkers en polders”.

Kaart van omstreeks 1870
( Michiel1972 op de Nederlandstalige Wikipedia)

Tot zover de “geschiedenis” van de Loosdrechtse plassen. Nu naar het HEDEN.
Door vrienden werden we onlangs meegenomen naar het Robberse eiland.
De naam Robberse eiland is voor mij te herleiden; de oom en tante die ooit de Funtushoeve runde hadden een dochter die trouwde met  de zoon van een Loosdrechtse aannemer Robberse, die woonde op de plek waar nu een restaurant staat.
In 2006  (zo las ik nu) zijn er ook  tweeëntwintig  studio-appartementen gebouwd, waar mensen met een beperking kunnen wonen en werken.

Ik herkende het terrein amper, misschien een beetje de timmermanswerkplaats die er (nog?) staat, totdat we op het terras kwamen; het uitzicht de plas, zó keken mijn nichtje, haar man en dochter uit de raam van hun toenmalige woning uit over de plas.

“Ons” tafeltje, zonder (helaas) een foto van het mooi opgediende eten, een lust voor het oog én de smaakpapillen, maar zo’n avond met vrinden hoort, vind ik, ZONDER mobieltje, dan dus ook geen foto’s.

Wat onze vrienden ervoor hadden gedaan weet ik niet, maar we werden naar het mooiste tafeltje van het hele terras geleid;  aan de plas; wat een uitzicht!
We zien een enkele supper (stand-up-paddler) en er legt een bootje aan met mensen die komen dineren, verder is er alleen het water en de zon. De avond die voor ons gekozen was om juist TOEN te dineren was subliem; in de zon aan het water in een zomerjurkje! Geen wind, geen kou. Heerlijk!

Over heerlijk gesproken; de bereide maaltijd was geweldig! Cijfer 9.5 ( nooit een 10; er moet wat overblijven om naar te streven!)
Ik ben een (hele) kleine eter en heb gevraagd of ik 2 voorgerechten nemen mocht in plaats van een voorgerecht mét hoofdgerecht.
Het was een topkeuze! Met als (voor mij)  het enorme voordeel dat er nog plaats in mijn maag was voor een overheerlijk toetje; cheesecake!
Ook de andere mensen van het gezelschap genoten van hun gerechtkeuze.

De bediening is leuk, mensen die kennelijk bewust DIT vak hebben uitgekozen (én top gecoacht waren) Gastvrij, snel én met humor. Een geweldige combinatie.
Dit was een plek waar we zeker teruggekomen! Een aanrader!


*) De plas wordt met een V geschreven, de accommodaties eraan meestal met een F


Een gedachte over “Aan de Vuntusplas

  1. Hoi Baars,
    Je verhaal deed me weer denken aan de tijd dat we met z’n drieën thuis, om en om, aten, jammer dat dat voor mij niet meer kan. Voor jou gelukkig nog wel, gezien de heup geschiedenis. Je beeld dat je in je blog gaf, was ook een positieve uitspraak voor de smaakpupillen, de laatste keer dat ik dat meemaakte was 3-4 jaar geleden met Marijke toen we hier in Almere gingen eten bij een toen nieuwe bistro, met ongeveer de vergelijkbare omstandigheden die jij aan de Loosdrechtse plassen meemaakte, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s