Persoonlijkheidstest

Onlangs las ik een artikel over de Amerikaanse psycholoog Bertram Forer (1914-2000)
De psycholoog naar wie het Forer-effect is genoemd.
Dat effect verklaart waarom mensen naar waarzeggers gaan, horoscopen lezen, mediums bezoeken en persoonlijkheidstesten doen.

Deze psycholoog liet zijn studenten, in 1948 (!)  een persoonlijkheidstest doen en beloofde hen een week later, een persoonlijke, op maat gemaakte karaktertest.
Die tekst bouwde hij voor alle studenten dezelfde op uit zinnen uit krantenhoroscopen.
Hij vroeg de studenten hun “persoonlijke” analyse op (hun) waarheid  te beoordelen met een cijfer tussen de 1 en 5.
Het gemiddelde cijfer was een 4,26
Hieruit blijkt dat mensen die algemene, vage, vaak positieve uitspraken over zichzelf horen of lezen,  geneigd zijn om deze als juist te beoordelen.

Dit experiment is sinds 1948 honderden keren herhaald; het cijfer dat de mensen de uitslag van de test (die dus algemeen is) schommelt altijd rond de 4,2.

Quest, een populair wetenschappelijk tijdschrift heeft ook een persoonlijkheidstest in haar blad staan. Vóór ik over het Forer-effect gelezen had, maakte ik de test.


Dit was mijn uitslag:
“Je wilt graag dat anderen je bewonderen en aardig vinden, maar voor jezelf ben je kritisch. Hoewel je persoonlijkheid zwakheden vertoont, kun je die meestal goed compenseren. Je hebt een aanzienlijk ongebruikt talent, dat je nog niet tot je eigen voordeel hebt ingezet. Af en toe twijfel je of je de juiste beslissing hebt genomen. Je kiest voor een bepaalde mate van afwisseling, en van restricties en beperkingen word je ontevreden. Je bent trots een onafhankelijk denker te zijn. Je aanvaardt geen beweringen van derden zonder bevredigend bewijs. Je hebt ontdekt dat het niet verstandig is om jezelf tegenover anderen al te zeer bloot te geven. Soms ben je vriendelijk, extravert en gezellig. Op andere momenten ben je juist introvert, behoedzaam en gereserveerd.”

Naar nu blijkt, was dát de uitslag die IEDEREEN die deze test deed, kreeg.
Ik werd nu NIET gevraagd naar hoe ik de test vond maar van de ruim 60.000 mensen die Quest het eerder wél vroeg gaf 75% aan dat ze het eens, of helemaal eens waren met de uitslag van de test.
Men “gelooft” dus wat men WIL geloven. Daar spelen de persoonlijkheidstesten én horoscopen op in.

Quest  “waarschuwt” ook voor mediums, die, volgens hen, eigenlijk info die jezelf (ongemerkt) geeft verwerken tot een verhaal en dat  vervolgens weer aan je teruggeven.
Dat kán zo zijn, maar niet ALTIJD.
Ik ben (heb daar ook over geblogd) wel eens naar avonden met mediums geweest en van mezelf wéét ik dat ik daar NIEMAND kende, géén enkele informatie gaf en toch bijzondere dingen hoorde die géén algemeenheden waren.

Ik denk ook dat als je, een persoonlijkheidstest invult, een horoscoop leest of  een medium bezoekt omdat je dát leuk of interessant vindt (zoals ik ooit deed) je de “uitslagen” met grote korrels zout kunt nemen.
Als je “hulp” zoekt, kwetsbaar bent en je ziet de uitslagen als WAARHEDEN, dan wordt het een ander verhaal, dan is een (Quest)waarschuwing wél degelijk op zijn plaats; Laat je er niet door leiden, wees kritisch.

Een gedachte over “Persoonlijkheidstest

  1. Lieve Baars, Ik heb nooit meegedaan aan testen , wel heb ik een aantal medium bijeenkomsten bezocht, 1 ervan bleek ik contact te hebben met mijn vader, Ik was uitgenodigd door een collega, die heeft getracht de binnenkomende informatie te noteren, maar dat ging te snel voor haar. Ik moet zeggen dat ik niet wantrouwend stond ten opzichte van het medium en voor zover ik me kan herinneren was de informatie niet indrukwekkend maar wel juist, Mediums zijn begaafde mensen, tenzij ze een onechte voorstelling opvoeren, maar dat is snel te herkennen. Dat is me gebleken uit de informatie in de boeken die erover geschreven zijn. Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s