Kamperend

Dé manier om op vakantie te gaan, geld van een hotel te besparen, een beetje méér luxe te hebben als in een tent en toch te kamperen is een caravan of, nog iets goedkoper, een vouwwagen aan te schaffen.
Wij Nederlanders vinden die manier van vakantiehouden kennelijk prettiger dan de inwoners van onze buurlanden.


Als we het puur over caravans hebben dan had Duitsers er in 2018 zo’n 674.700, dat is best veel, maar…….op 82 miljoen inwoners, toch maar één caravan op 122 inwoners.
Nee dan wij Nederlanders! 1 op de 40 inwoners van Nederland heeft een caravan!
En als je het “breder” trekt, schijnt zelfs 1 op de 9 Nederlanders een caravan, camper of vouwwagen  te hebben.

Deze woningen op wielen zijn meestal (gebroken) wit omdat een wit oppervlak het meest reflecteert en het dan dus minder heet binnen wordt. Het blijkt ook (daar is zelfs studie naar gedaan*) dat ons brein witte objecten vergroot. Een witte caravan lijkt dus groter dan een donkere! (Goed om rekening mee te houden als je een caravan koopt; hij lijkt groot, maar is hij dat ook?)

Ook onze vouwwagen, een Alpenkreuzer (ooit nieuw, nu zo’n 30 jaar oud) is, als ingepakte doos wit, maar uitgeklapt is hij bruin/ beige. Dat waren bij aanschaf TOEN de “gangbare” kleuren (onopvallend in een zandvlakte)
Hij lijkt dan misschien kleiner maar mét voortent en luifel hebben we flink wat ruimte (meer dan in menig caravan) én hij is een stuk lichter om te trekken!


Er is onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen in een tent, caravan of vouwwagen op een camping willen staan. De uitkomst van het onderzoek:  het leven is dan misschien wel primitiever maar ook simpeler, minder afleiding, meer tijd voor elkaar (samen tent opzetten, koken, afwassen) meer in de natuur.

Uit verschillende onderzoeken blijkt bovendien dat tijd doorbrengen in de natuur leidt tot minder symptomen van depressie en angst  én dat mensen die kamperen vroeger naar bed gaan, minder aan kunstlicht blootstaan en beter slapen. (Kunstlicht zorgt ervoor dat onze interne klok twee uur naar achteren wordt geschoven)

(Weer) een ander onderzoek (Psychologen van de John Moores University in Liverpool) toonde in 2011 aan dat Kampeerders gelukkiger en energieker zijn dan niet-kampeerders. Bovendien waren ze minder gestrest, gefrustreerd en verveeld dan mensen die nooit op een camping komen.


Zó denken kampeerders over hun “huis op wielen”


Een vouwwagen: klein achter de auto, groot op de camping


Een camper: A crowded camper is better than an empty castleEen caravan:


Een gedachte over “Kamperend

  1. Hoi Baars, ik kan kort zijn: kamperen was jarenland onze enige vorm van vakantie houden. Dat doe je totdat het ongemakkelijk wordt en dan is thuisblijven een prima en goede optie, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s