Laat ze weer ZIEN

Al eerder schreef ik een blog over het sparen en inleveren van plasticdoppen van melkpakken t.b.v. de opleiding van blindengeleidenhonden.

Een geringe inspanning: doppen in zamelen en in leveren, die grote gevolgen heeft voor het leven van blinden, wier leven door een blindengeleidehond een stuk “leefbaarder” kan worden.

Onlangs kwam ik weer een actie tegen, waar ik meteen enthousiast over was: deze keer gaat het over vreemd en oud geld.

Terug van een vakantie uit Frankrijk gingen de overgebleven Franse francs in een doosje, even als Oostenrijkse Gröschen en Duitse marken en zo meer.
Dat doosje had ik nog steeds. Inmiddels waren er ook wat Nederlandse centen, een kwartje en een paar eurocenten bijgekomen.
Er was ook een doosje met papiergeld met wat Egyptische ponden en Vietnamese Dong

Onlangs las ik dat Lionsclubs (charitatieve club) i.s.m. supermarkten een verzamelzuil hebben ingesteld, waar dit vreemde én oude geld kan worden ingeleverd.

In Nederland en België zijn er al 75 supermarkten die meewerken.
Leden van de Lionsclubs legen de zuilen, sorteren het geld en zorgen dat het vreemde én oude geld, dat niet meer inwisselbaar is, wordt verkocht bijvoorbeeld op veilingen.
Het geld dat dit opbrengt gaat naar oogklinieken in Derdewereldlanden oa. voor het uitvoeren van staaroperaties.

Op https://www.vreemdenoudgeld.nl/verzamelzuilen/ kunt u zien waar een inleverzuil bij u in de buurt is
Jaarlijks worden duizenden munten en papiergeld in 160 landen ingezameld; er is al geld ingezameld voor 62.000 (eenvoudige) staaroperaties.

Wéér door een geringe inspanning :“vreemde en oude” geld inleveren kunnen mensen in Derde Wereld Landen aan hun ogen geholpen worden: bv aan staar en kunnen ze daarna weer zien!


Een gedachte over “Laat ze weer ZIEN

  1. Goede morgen Baars,
    Ik had een verzameling munten die ik een aantal jaren heb verkocht. Nu jij de doppen en de munten een plaats geeft, komen ook bij mij de herinneringen boven . Ik heb op mijn manier ook de hulpverlening ondersteund en ben daar een jaar geleden mee gestopt. En zoals vermeld de munten waren de deur al uit, Ondersteunen doe ik nog steeds, kan ik kennelijk niet laten maar er is ook zoveel te ondersteunen en het komt de ander ten goede. De doppen die je vermelde krijgen nu ook weer een functie, dus ik ben op deez morgen weer aardig op weg geholpen, dank daarvoor, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s