Soms zit er in een pot iets extra’s, iets waar je niet om gevraagd hebt maar wat er altijd IN zit.
Wat voor functie hebben bijvoorbeeld die gele bolletjes die in een pot bij de augurken zitten?
Niet dat ik ooit augurken eet (zuur!) maar mijn lief houdt er van en liefde is onderandere zijn lievelingseten kopen (en maken)


Ik las nu dat die bolletjes zaadjes van de mosterdplant zijn (dat ik daar zelf niet opkwam!)
Samen met andere ingrediënten als azijn, dille, dragon, (suiker voor zoet-zure augurken) en zout worden mosterdzaadjes gebruikt om augurken op smaak te brengen.
Mosterdzaadjes heb ik wel eens in de tuin gezaaid, de plantjes kwamen op. Ik was ooit van plan er mosterd (voor mijn lief) van te maken, maar daar is het nooit van gekomen
Rauwe augurken, zó van het land, schijnen niet echt lekker te zijn. Dus worden ze in een zurig mengsel bewaard Dat mengsel geeft de augurken hun smaak én maakt ze bovendien lang houdbaar.
Augurken moeten snel na het oogsten ingemaakt worden anders worden ze snel geel en slap
Terug naar de augurk, die (niet verrassend) familie is van de komkommer.
Wordt de komkommer zó van het land gegeten, augurken worden altijd “ingelegd” ( oa met azijn/pekel)
De vrucht moet een lengte/dikte verhouding hebben van ongeveer 3:1 en mag niet buikig, taps, wrattig of ruw zijn. Verschillende vruchtgrootte worden apart verpakt, zo zijn er “zeer fijn”, “fijn” en “middelfijn” ( Zoet-zure augurken waren er vroeger niet, zij zijn een bedenksel van later) De grootste augurkvruchten worden gebruikt voor zure bommen en ook voor het maken van rolmopsen (opgerolde, gefileerde zure haring met daarin een augurk met een stokje erin om het bijeen te houden)


Vroeger legden de mensen zelf hun augurken in, maar toen mensen het “drukker” kregen wilden ze augurken kant en klaar kopen; ze worden geleverd in glazen potten.
Verreweg de meeste komkommersoorten (zo’n 300 soorten) komen voor in Afrika.
De plantensoort waarvan “onze” komkommers én augurken afstammen komt uit echter uit India
(zuidelijke helling van Himalaya)
Dáár komt de augurk ook oorspronkelijk vandaan: India.
Hoi Baars, Niet mijn favoriet, ik eet ze bijna nooit, maar het verhaal van je heeft toch weer nieuwe informatie, zo blijf ik je blogs leuk vinden, Johannes
LikeLike