Gezelschapsspelletjes.

Onze familie was een spelletjesfamilie.
Vroeger thuis, met een verjaardag, zat er altijd wel “ergens” een groepje volwassen whist*) te spelen.

Met mij, als kind (ik ben een nakomertje) werd voornamelijk, ganzenborden en mikado gespeeld.
Toen ik iets ouder was kwamen daar, tot gruwel van mijn moeder (zij noemde het “kroegspelletjes”, niet geschikt voor een kind, maar verbood het niet)  ook dobbelspelletjes bij: 5000-en
pokeren met mijn broer en zijn vrienden.

Mijn lief komt niet uit zo’n “spelletjesfamilie”; hij heeft alleen een jeugdspelletjesherinnering aan monopoliespelen óf met broer en zus, dat vaak uitmondde in “mot” óf met zijn opa, die altijd valsspeelde en won.

Toen hij en ik kinderen kregen en die opgroeiden kwam het echte spelletjes doen weer terug, allerlei (bord)spelen hebben we gekocht en gespeeld: risk, triviant, teken-het-maar, pim-pam-pet, stratego, scrabble en rummikub. We hadden een hele spelletjeskast vol.

In onze vouwwagen zit, als vaste inboedel, nog steeds een (langwerpige) emmer met spelletjes van toen, ze blijven erin, als we zin hebben…..

Mahjong hebben mijn lief en ik onszelf ooit, met behulp van een boekje, geleerd, we konden het maar met één stel vrienden spelen; één avondje uitleggen en spelen met anderen was (veel) té ingewikkeld!

Eind jaren negentig kwam het bordspel de Kolonisten van Catan in, een spel dat mijn lief, onze oudste zoon én mijn broer en zijn zoon geweldig vonden.
We hadden allemaal zo’n spel en speelden het vaak als we samen waren.

Mijn broers zijn overleden en als we vrienden op bezoek hebben is er vaak teveel te praten om óók nog een spelletje te doen.
Maar….. mijn neef en zijn vriendin vinden Catan ook leuk; ze hebben het spel (de jubileumeditie!) van mijn broer geërfd en af en toe zijn we weer echt als familie aan het bordspelen!

Afgelopen week weer!
De beoogde winnares heeft niet gewonnen; er was een verrassende winnaar!
We hadden veel plezier op een warme zomeravond (het is een “lang” spel) het werd laat in een Achterhoekse tuin!

*) kaartspel

Een gedachte over “Gezelschapsspelletjes.

  1. Hoi Baars, Ja spelletjes daar zeg je zowat, Halma was de favoriet van ons moeder en dus verloren we altijd. Tussen de kinderen werd het Monopolyspel gespeeld, sjoelen, jokeren, tafeltennis op de uitschuifbare eettafel met dus de voorspelbare hobbels, dammen en schaken op een zeer laag niveau en ik ben er vast nog wel vergeten. Later kwam er domino en rummikub bij en bingo, een vreselijk spel. Maar we hebben ons best vermaakt en denk vaak terug, dank voor de druk op mijn herineringsknop, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s