Hoeveel mensen kent u?

De gemiddelde Nederland KENT 540 mensen.
De wetenschappelijke definitie van kennen is in dit geval: Iemand bij naam kennen en “zomaar” een praatje met hem/haar kunnen maken.
Wetenschappers (sociologen Beate Volker, Rense Corten  en Bas Hofstra) kwamen na gesprekken met 1247 volwassenen en het loslaten van een Amerikaanse rekenmethode *) op de verkregen data daarvan, op dit getal uit.

Lisa Huissoon schreef een boek over de mensen die ZIJ persoonlijk kent ”Alle mensen die ik ken”
Daarin staan de  2131 mensen die zij kent mét voornaam ( en ze is pas 26 jaar!)
Met een vroege versie van “Alle mensen die ik ken”, een zelfportret in ontmoetingen, studeerde Huissoon vorig jaar af. Ze won er de Nieuwe Types Afstudeerprijs mee. ( ik heb et boek niet gelezen)

Zelf heb ik geen idee hoeveel mensen ik, volgens de definitie van de wetenschappers, ken, maar mij zegt de hoeveelheid mensen niet zo veel.
Ik kan een heel leuk, soms ook best intensief contact hebben met iemand die ik “zomaar” ergens ontmoet, maar als ik de naam van die persoon NIET ken, telt hij of zij (volgens dit principe) niet mee!
Voor mij telt ook die persoon mee, ook zo’n gesprek heeft mij mede gevormd tot het mens dat ik nu ben

Ik moet hierdoor denken aan het getal van Dunbar.
Dat getal “zegt” iets over het aantal stabiele sociale relaties die een mens kan onderhouden
De Britse antropoloog Robin Dunbar( 1947- ) kwam, na onderzoek,  tot het getal 148. (Dunbars number)  

Om tot dit getal te komen deed hij samen met een groep antropologen onderzoek naar de werking van sociale groepen bij 36 primaten waaruit hij een wiskundige formule formuleerde, die hij vervolgens extrapoleerde naar de mens.

Ik kan me nog herinneren dat vroeger (misschien nóg wel) mensen opschepte dat ze een feestje gaven waarbij wel 50 mensen ( of meer) aanwezig waren. Mij zei dat niet zoveel, een gezellige avond met vier vrienden is misschien wel net zo leuk ( of leuker); je bent zelf niet leuker, belangrijker, waardevoller omdat je meer mensen kent!

Ik ga dan ook niet tellen hoeveel mensen ik ken en of ik een “gemiddelde” Nederlander ben.
Ik ben gelukkig met de vrienden die ik heb, met de bekende die ik ken, met buurtbewoners waar ik soms wel soms geen contact mee heb en met alle mensen die me ooit “geraakt” hebben of ik hun naam kende of niet.

*) In Amerika kwamen onderzoekers  uit op 550 mensen


Een gedachte over “Hoeveel mensen kent u?

  1. Goede morgen Baars, Ik ga niets toevoegen aan jouw verhaal, ik sta er volledig achter. Een uitvinding van het Ego, Johannes.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s