Achterhoeks “nieuws”

Wat ik leuk vind als ik ergens een tijdje verblijf, is minstens één keer een lokaal nieuwsblad te lezen.
Het geeft je inzicht in wat daar speelt en hoe de mensen denken

Ook in de Achterhoek heb ik een lokaal krantje gelezen.
Dit is wat ik zoal las:

Corona:
93% van de Achterhoekers laat zich vaccineren;
1 op de 3 mensen geeft toe aangekomen te zijn. Men geeft de schuld aan: thuiswerken en het verenigings- en sportleven dat gedurende de coronaperiode stilstond.

Men is tegen
*  zonneparken. Reden oa. ze zijn gepland op kostbare bouwgrond én omdat zonnepanelen communicatie met hulpdiensten (zoals politie, brandweer en ambulance) verstoren.
windturbines. Reden  oa. het is onlangs duidelijk geworden dat windturbines van (negatieve)  invloed zijn op de volksgezondheid.*)
Men maakt zich zorgen om:
Mensen uit het Westen die hier huizen kopen.
Onder het kopje “Ons dorp” is ons dorp niet meer, verdwijnt onze Achterhoek?” wordt er door een briefschrijver gemeld dat er wél seniorenwoningen worden gebouwd (voor mensen die hun té grote huizen willen verkopen**) maar géén huizen voor starters. Daarom kunnen jongeren, bij ouders uit huis en elders studerend, na hun studie niet meer terugkeren: er is geen woonruimte voor hen beschikbaar! Dit heeft gevolgen voor de zorg; immers ouderen kunnen niet meer een beroep doen op dichtbij wonende (jongere) kinderen (familieleden)

Er zijn “mooie” initiatieven opgestart, waaronder

*Een initiatief  “Kunst door de brievenbus”.
Elke 2 weken krijgen deelnemers een enveloppe door de bus met een blanco kaart en een kunstopdracht; zo worden met name ouderen creatief gemotiveerd.

* Er is de start van een cursus “Maak je eigen moestuin”
Bezig zijn met het leren een moestuin aan te leggen én leren groente en fruit te conserveren.

* De voorbereiding van de 35e Monumentendag zijn al begonnen! Eén van de activiteiten in september zal zijn: ouderen (Zonnebloemgasten) die in een Oldtimerbus zullen worden rondgereden.
Bij dit artikel staat het advies “Ziet u de bus, zwaai ze gezellig toe”

Ik schreef het al; je krijgt een bepaalde indruk van de bewoners in het gebied van zo’n krant.
Bij mij is die indruk een sfeer van gemoedelijkheid, van “maak je niet druk” , van samenhorigheid en van vol ervoor gaan als het echt de Achterhoekse maat vol is

*) In Bronckhorst is daar zelfs een nieuwe politieke partij voor opgericht: Bronckhorst Wind Turbine Vrij
**) Er een (erg) goede prijs voor krijgen, maar wel  vaak aan Westerlingen

Een gedachte over “Achterhoeks “nieuws”

  1. Hoi Baars, Ik ben zo eigenwijs om die situatie te vergelijken met de veranderingen die de software van mijn PC moet ondergaan, omdat veranderingen niet tegen te houden zijn: het zijn immers verbeteringen ! Dat laatste valt te bezien, ik word gedwongen alles opnieuw te leren, terwijl aan het oude niets mankeerde, dat was tenminste mijn reactie, en telkens weer. Niets aan te doen en zo bekijk ik ook de gebeurtenissen in alle dorpen in Nederland. De minst lastige reactie is m.i. accepteren en niet boos worden, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s