Géén terras

We zitten op een terrasje in het hart van een Gelders plaatsje (ca.8800 inwoners)
Het is een soort “knooppunt”  van wegen, waar rondom horecagelegenheden zitten.
Aan dit centrumknooppunt zit, tegenover van waar wij zitten, een Chinees restaurant.

Het gebouw ziet er als een typisch “Chinees restaurant in Nederland” (mét Chinese stenen leeuwen) van buiten wat “koud” uit; geen stoeltjes. Chinese restaurants hebben géén terras! (ik heb er althans nog nooit één met een terras gezien)

Kijk naar het pleintje: ALLES wat er aan horeca zit heeft een terras, dat geeft een gezellig, zonnige buiten aanblik.

Het blijkt dat het door ons, Nederlanders, komt: bij een Chinees restaurant denken Nederlanders aan eten, niet aan “even” 2 biertjes of koffie op een terras nuttigen.
De woordvoerder van de Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers legt uit dat de Chinese eetgelegenheden met wél een terras (want die zijn er, hoe sporadisch ook, wel) meestal zitten op plaatsen waar geen andere terrassen zijn, zoals bij een haven of in een natuurgebied. Is er niets anders beschikbaar om wat te drinken, dán zijn Nederlanders wel bereid om bij een Chinees restaurant iets te drinken. De VCAHOwoordvoerder:  Normaliter willen mensen bij een Aziatisch restaurant ETEN; dus is het voor Chinese ondernemers niet rendabel om een terras te exploiteren.

Dat doet mij denken aan het omgekeerde in het vroegere Engeland:  Daar gingen de pubs om 22.00 uur dicht, maar Chinese restaurants waren dan nog wél open. Dan bestelden Engelsen daar iets kleins om te eten én een pint of  lager (waar het eigenlijk om te doen was)


Hier in het Gelderse plaatsje hoeft er ook geen terras bij; er zijn alleen al op het “pleintje” genoeg terrasjes.

Bij zonnig weer drinken we wat op een terrasje
Naar de Chinees gaan we om te ETEN!
Kennelijk typisch Nederlands!
2 gedachten over “Géén terras

    1. zeker niet. Alleen “opeens”vroeg ik me af waarom Chinese horeca nooit een terras hebben. Was me niet eerder opgevallen. Was nieuwsgierig naar de reden, nagezocht. Dacht dat t n leuk weetje was om ook voor anderen kennis van te nemen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s