Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de zon en de aarde in, zodat de maan de zon verduistert

a.s. Donderdag, 10 junI kunnen we in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering zien. Het zal niet donker worden, de zon wordt maar een klein stukje bedekt: om 12.23 zal de zon voor 17% bedekt zijn.
(Het proces begint om 11.19 en zal zich om 13.31 voltrokken hebben*)


Nooit met het blote oog de zon in kijken; ideaal is een eclipsbrilletje maar mocht u dat niet hebben dan kan het ook met een vergiet
Houd een vergiet loodrecht in de richting van de zon en leg een groot blad wit papier op de grond.
Normaal gesproken zijn er dan tientallen ronde lichtvlekjes te zien, maar tijdens de zonsverduistering zijn het allemaal fraaie sikkeltjes. Een afstand tussen de vijftig en honderd centimeter werkt meestal wel. Tip: creëer zoveel mogelijk schaduw rondom het projectiesysteem, zodat het contrast groter is.

Ik las ook een leuk Nederlands weetje: De eerste mens op aarde die het tijdstip van een zonsverduistering kon berekenen en voorspellen was een Nederlander Symon van der Moolen (1658-1741) een zeventiende-eeuwse Nederlandse astronoom/wiskundige.
Van de Moolen voorzag TOEN dat het hoogtepunt van de (gedeeltelijke) verduistering op 12 mei 1706om 9.23 uur in de ochtend zou zijn. (Volgens moderne (computer) berekeningen moet dat zo’n twee minuten later zijn geweest ) Behoorlijk accuraat voor iemand in 1706!
Er wordt nu voorspeld dat deze gedeeltelijke zonsverduistering donderdag “goed” te zien zal zijn
( zeker aan de kust)
De eerst komende, voorspelde volledige zonsverduistering zullen wij niet meer meemaken; die zal op 7 oktober 2135 plaatsvinden!
*) De laatste gedeeltelijke(80% bedekt) zonsverduistering (in West-Europa) was op 20.3.2015 te zien.
Hoi Baars, Dank voor je delen maar ik weet bijna zeker dat ik dit evenement zal missen, wat ik absoluut niet erg vind. Er gebeurt genoeg op het moment en dat is binnenwerk, maar heel verblijdend en hoopvol, Johannes
LikeLike