Nu het weer warmer wordt staat onze schuifpui, als we thuis zijn, altijd open.
We vinden het heerlijk de buitenlucht te voelen; in- en uit te kunnen lopen zonder te schuiven en contact te hebben met de tuin en alles wat er leeft.
Nu las ik onlangs dat bij warm (heet) weer het beter is ramen en deuren DICHT te laten want als je de ramen/deuren open zet, trek je de warmte van buiten naar binnen en wordt het binnen alleen maar warmer. Wél is het slim om, voor een koel huis, overdag zonwering naar beneden te doen.
Wij zijn eigenwijs; hebben geen zonwering, dat maakt het donkerder in huis en we houden van een zonnig en licht huis en ook de schuifpui blijft open, warm of niet. (kennelijk zijn er andere factoren waardoor het nooit echt bloedheet is IN ons huis, of zou dat onze instelling zijn?)

Wat IK wél een probleem vond met open deuren IN huis is, dat ’s avonds zodra het licht aangaat, er allemaal beestjes om de lampen heen cirkelen
Dus heb ik tijden “gesoebat” om een hor voor in de schuifpui (ik wist dat een vliegengordijn “out of the question” zou zijn)
Mijn lief heeft (af en toe) gekeken naar bestaande mogelijkheden tot vliegwering in een schuifpui, maar vond het allemaal niets.
Eerverleden jaar is hij aan de slag gegaan en sindsdien hebben we een, eigengemaakt, opvouwbaar hor dat makkelijk in- en uit de openstaande schuifpui is te plaatsen, weinig ruimte in de schuur inneemt en de (meeste) beessies buitenhoudt.
Ik ben er heel blij mee; géén gekrioel s’ avonds meer om de lampen.
Ik ben ook de enige in huis die geprikt wordt als er muggen in huis zijn, zelfs één mug*) weet me (óók in het donker te vinden) Mijn lief heeft daar totaal geen priklast.
Algemeen bekend is het dat alleen vrouwtjesmuggen zich met mensen (en dieren) bloed voeden.
Wat ik dacht is dat het soort bloed (zoet?) muggen naar sommige mensen trokken en naar andere niet. Dat blijkt een fabeltje te zijn.
Wel schijnt het met de stofwisseling te maken te hebben: dát feit werd ontdekt door knappen koppen van de Universiteit in Wageningen
Muggen komen namelijk niet zo zeer op licht af (motten en andere vliegende insecten wél) maar op koolstofdioxide, dus de lucht die wij uitademen.
In Wageningen ontdekte men dat mensen met een snelle stofwisseling, die meer energie verbranden dus meer koolstofdioxide uitademen erg intrek zijn bij vrouwtjesmuggen, daar navigeren ze op: op onze uitgeademde afvaldampen.
Dat is ook de reden dat muggen vaker om je hoofd zoemen dan om andere delen van je lichaam; dáár “ruik” je (voor een vrouwtjesmug) het lekkerst! Ze hebben om dit op te sporen een speciaal orgaan waarmee ze de geur van CO2 uit onze adem kunnen volgen!
Horren of niet, als er (vrouwtjes) muggen in huis zijn, vinden ze me!
Het enige dat IK dus kan doen, dankzij de wetenschap ”ontdekt” door Wageningen, om muggen te weren is STOPPEN MET ADEMEN. (dat vind ik géén optie)
*) Muggen zijn al heel lang op aarde, ze waren 245 miljoen jaar geleden er al; ze leven echter niet lang: hooguit 2 maanden, én zijn in staat 3x hun eigen gewicht aan bloed te drinken.
(bron: de experts in ongedierte: Rentokil)
Hoi Baars, gelukkig is het weer warm en dat heeft uiteraard gevolgen. Je beschrijft dat mooi in je verhaal en zoekt in en rondom het huis ook verbinding met de natuur. Bij mooi weer heb ik ook de keukendeur open, ik ben wat gevoelig voor kou. Maar fijn is het wel. Johannes
LikeLike