(Grote) Oren

Oren worden groter naarmate je ouder wordt.
Ze groeien niet, de zwaartekracht krijgt er meer vat op.
Naarmate je ouder wordt, wordt alles minder soepel en elastisch, ook het kraakbeen in het oor.

Omdat oudere mensen ( in vroegere tijden) door hun jongere soortgenoten WIJS gevonden werden
( door meer jaren te leven – meer levenservaring) is waarschijnlijk het idee ontstaan dat grote oren een teken van WIJSHEID is (een gemiddeld oor is 7 cm lang, van oudere mensen kan dat tot 8 cm zijn)

Ook Boeddha*) had grote oren ( hij wordt vaak afgebeeld met enorme oorlellen)) dat blijkt echter niet van wijsheid te zijn maar van de tijd vóór hij een minimalistisch leven ging leiden en hij prins Siddhartha Gautama  was (een prins uit India, die leefde rond 500 voor Chr.) In die prinsentijd droeg hij zware,  massief gouden sieraden, ook in zijn oren, vandaar dat zijn lellen zo waren uitgerekt.
Toen hij koos voor een “ander,” meer spiritueel leven en zijn rijkdom afzwoer, deed hij zijn sieraden af; de grote (uitgerekte) oorlellen bleven.

Het oprekken van oorlellen is een eeuwenoude  traditie  uit verschillende periodes en van verschillende culturen over de hele wereld. Het kraakbeen van het oor beschikt over voldoende kracht om grote oprekkingen te verdragen en hierin grote, zware sieraden te plaatsen.

Bij de mens is het dus of bewust, door het plaatsen van zware sieraden, of onbewust omdat men ouder wordt en het kraakbeen minder elastisch wordt.

Bij dieren hebben grote oren een functie om warmte af te voeren, een aanpassing die bij hoge temperaturen van levensbelang is.

De grootste oren qua lichaamsomvang heeft de grootoorspringmuis (die pas in 2007 voor het eerst gefilmd werd.)
Zijn oren nemen twee derde van zijn totaal lengte in beslag. Met die reusachtige oren kan hij warmte afvoeren.
Bij het leven in de Gobi woestijn is een dergelijke aanpassing van levensbelang.

De grootste oren van alle dieren heeft de Afrikaanse**) olifant. Als hij het warm heeft, wappert hij met die oren, daardoor koelt het bloed, dat door zijn oren heen stroomt, af. Dat afkoelen kan wel tot 12 graden Celsius afnemen, dát koelere bloed stroomt door de rest van de olifantenaderen en koelt hem zo af

Er zijn ook mensen (zo’n 5% ) waarbij de oorschelpen meer dan 2 cm van het hoofd staan; die hebben, volgens medische begrippen, flaporen (afstaande oren) Het kraakbeen van de oorschelpen heeft dan een andere vorm; de vouw naar echter is niet goed ontwikkeld.
Met flaporen kun je prima horen.
In Aziatische culturen staan afstaande oren voor geluk, vitaliteit, rijkdom en succes.

*)  Vaak wordt hij kortweg de Boeddha genoemd. Boeddha betekent in de oude taal Pali: hij die ontwaakt (verlicht) is. Het is géén titel, maar het niveau van verlicht (ontwaakt) zijn.

**) De Aziatische olifant leeft meer in beboste gebieden waar de bladeren de felle zonnestralen tegenhouden, zijn oren zijn dan ook kleiner dan die van zijn Afrikaanse familielid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s