Junifeitjes (juni feitjes)

De maand juni is genoemd naar de Romeinse Godin Juno (vrouw van oppergod Jupiter).

Spreuk over juni: Is de eerste juni regenachtig, heel de maand wordt twijfelachtig.

De maand juni begint met 1 juni, sinds 2001 uitgeroepen door de Wereldvoedselorganisatie (FAO) tot Wereldmelkdag. Men “viert” dat melk (zuivelproducten) gezond en betaalbaar is en calcium, vitamine B12 en eiwitten, maar ook fosfor en kalium bevat, voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft.

Eén juni is de 152 ste dag van het jaar; hierná volgen nog 213 dagen in 2021

Er zijn geen andere maanden in eenzelfde jaar die op dezelfde dag  in de week beginnen als juni. (die zin moest ik 2x lezen voordat ik hem doorhad!)

In de maand juni zijn nog 2 “bijzondere” dagen:  5 juni Wereldmilieudag, sinds  1974, uitgeroepen door de Verenigde Naties en 20 juni Wereldvluchtelingendag  (sinds 2000 door de Verenigde Naties uitgeroepen)

Juni heet ook wel de zomermaand, of  braakmaand*), weidemaand of rozenmaand

Katholieken schijnen dit de maand van het Heilige Hart te noemen (het Hoogfeest van het Heilige Hart wordt op de derde vrijdag na Pinksteren gevierd en valt meestal in de maand juni)

Juni is ook EXAMENmaand

De astronomische zomer begint rond 21 juni, dus behoort het grootste deel van de maand astronomisch gezien nog tot de lente.

In sommige landen wordt het Midzomerfeest op 21 juni gevierd. Ook zijn er mensen die geloven dat op 21 juni, de langste dag van het jaar, planten en kruiden magische krachten krijgen

De gemiddelde dagduur van de maand juni is de langste van alle maanden.
Meestal ligt de temperatuur in de maand juni lager dan in de andere 2 zomermaanden (juli en augustus)

30 juni 2021: De verwachting is dat ons land weer een stuk verder open zal gaan
Stap 4 en 5 uit het openingsplan zullen dan, eerder dan gepland, én tegelijkertijd, in kunnen gaan, áls………. We wachten het af (er kan nog zoveel gebeuren vóór het 30 juni is

Voetbal: Van 11 juni tot 11 juli dit jaar wordt het UEFA Euro EK 2020 gehouden (in 2020 uitgesteld vanwege de pandemie) Het speelt zich af in 11 verschillende landen, waaronder ook Nederland: Amsterdam


*) De naam  braakmaand komt van het feit dat in die maand de “braec” (omploegen van bouwland) plaatsvondEen gedachte over “Junifeitjes (juni feitjes)

  1. Hoi Baars, melk is een hoofdbestandsdeel van 3 maaltijden, dus dat zit wel goed. Waar je me echt mee geholpen hebt zijn de feiten over het EK, iets wat ik niet zou willen missen, dus dank daarvoor, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s