Bonsai

Ooit waren wij in Harmelen bij een Bonsaikwekerij.
Bonsai betekent letterlijk: Geplant in pot –  盆栽
Het bezoek aan zo’n kwekerij is net als een nest jonge hondjes bekijken, je ziet ze en je wilt er één mee naar huis nemen.
Bij een hondje heb je dan ook een mandje, riempje en voederbak nodig.
Bij de aanschaf van een Bonsai zijn dat: een schaartje, speciale mest en potgrond.

Mijn lief was helemaal hoteldebotel en zocht een mooi, klein (goed geprijsd) bonsaiboompje uit mét toebehoren! Het werd ZIJN troetelkindje. (Ik kom er NIET aan, kijk er alleen maar naar)

Het bedrijf in Harmelen is groot, relaxte sfeer, leuke mensen, je mag overal rondkijken en ze hebben prachtige spullen in allerlei prijsklassen.Onze bonsai; Zelkova*) geheten had het vreselijk naar zijn zin bij ons; mijn lief gaf hem veel liefde én goede verzorging; hij (of zij?) floreerde.
Als we met vakantie gaan zoeken we plantminnende mensen uit en brengen de bonsai daar.
Eén of 2 keer per week een beetje water (zoals de rest van onze planten krijgen) is voor het “troetelkindje” niet genoeg; liefde en aandacht is nodig.

Sinds ik van de trap men gevallen en mijn lief een gat in zijn been is gesneden zijn we “even” met andere dingen bezig geweest. De bonsai kreeg NIET de aandacht die hij verdiende: Hij moest verpot worden, maar waar haalden we een groter bonsaipot vandaan nu de winkels dicht waren?
In afwachting van de verpotting liet Zelkova sommige van haar blaadjes vallen; anderen werden bruin. Zodra de ons leidende Mark zei dat we weer konden winkelen namen we ons voor een bonsaipot te kopen.
Helaas in onze omgeving blijkt geen bonsaipot te koop.
We zijn, gemondkapt bij een verschillende tuincentra geweest, helaas geen goede maat bonsaipot.

Onze bonsai kon de tijd niet meer afwachten, hij werd agressiever in zijn methodes, liet meer blaadjes vallen om ons opmerkzaam te make van zijn ongenoegen.
Er bleef nog maar één optie over; de reis naar Harmelen nogmaals te ondernemen.

Deze week deden we dat.
Het was een aantal jaren geleden dat we er geweest waren en wéér verbaasden we ons over de grootte van het bedrijf.


Er kwam iemand op ons af die vroeg of hij ons kon helpen en we vroegen hem of we rond mochten kijken bij de planten en bomen, maar dat we eigenlijk kwamen voor een nieuwe bonsaipot.
Hij wees ons de POTTENKAS, een hele grote ruimte vol met potten én een bovenverdieping.
Hier zou vast iets voor ons bij staan, maar het duurde een tijd vóór we beseften dat dit buitenpotten waren en dat we naar de afdeling binnenpotten moesten, toen was de keuze snel gemaakt.

We liepen de kas met de binnenbonsai’s in, op ” tafels” staan kleine en middelgrote bonsai’s in allerlei soorten en maten. We spraken nog even met een van de mannen die vertelde dat de kwekerij goede zaken in de Coronaperiode heeft gedaan. Kennelijk zijn er niet alleen veel honden en katten verkocht om mee te kroelen, maar dus ook veel miniatuur-vertroetel-boompjes.

In een andere kas waren 2 vrouwen mét een trapje een reusachtige bonsai in model aan het knippen, een prachtig gezicht

We genoten van de vele mooie vormen, rekende de pot en een zakje mest af in de winkel bij de kwekerij en reden weer op huis aan. Langs weilanden met lammetjes en kalfjes, langs 2 op een paaltje zittende buizerds én een op een lantaarnpaal zittende aalscholver.

We hadden een vruchtbare tocht gehad.
Onze bonsai moet nog even wachten, maar dat wordt hij (zij) verwend met een nieuwe pot.
We hopen dat hij zich dan weer gelukkig voelt en gaat groeien.

Een gedachte over “Bonsai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s