Bloed, zweet en TRANEN

De dichter G.A. Bredero schreef in 1622 al over “Bloed zweet en tranen”
De uitdrukking die we heden ten dage nog gebruiken als we ons enorme inspanningen moeten getroosten om “iets” te bereiken.

Tranen

Tranen is zowel een werkwoord (=huilen) als het meervoud van het zelfstandig voornaamwoord traan (=oogvocht)

Oogvocht is nuttig want het oog dient vochtig te worden gehouden; bij iedere keer dat er geknipperd wordt verspreidt er traanvocht (uit de traankliertjes) over de oogbol.
Dat traanvocht verwijdert stofdeeltjes die toch langs de wimpers (onze  oogbewakers) komen.
Ook maakt het traanvocht bacteriën onschadelijk
De normale productie van traanvocht bedraagt ongeveer 1 microliter/minuut, dat is precies genoeg om het oogoppervlak vochtig te houden

Traanvocht bestaat voornamelijk uit water, maar bevat ook: eiwitten (oa  lysozym  een bacterie-aanvallend enzym) natrium, kalium, immunoglobulinen, en glucose.  

Behalve bij binnendringen van stofdeeltjes in het oog, produceert het lichaam ook traanvocht bij hevige emotie en pijn en ook bij koorts schijnen tranen te kunnen ontstaan.

Nu ik me een beetje verdiepte in tranen, ontdekte ik dat Nederland ook een huilexpert heeft: een hoogleraar emotie en welbevinden aan de universiteit van Tilburg: Ad Vingerhoets.
Van hem las ik in een artikel :  We hebben basale tranen nodig om onze ogen vochtig te houden. Dit heeft niks met emotie te maken, met elke knipper van je ogen leg je simpelweg een beschermlaagje over je oog. Als je emotioneel bent, zet je óók je traanklier aan het werk.
Het is dezelfde klier, maar het startsignaal is anders.
Bij reflextranen komt het signaal vanuit het oog zelf, er is een vuiltje geconstateerd.
Bij emoties komt het signaal vanuit het emotionele brein.

In datzelfde artikel las ik dat huilen  niet oplucht, de opluchting komt van de reactie van anderen die reageren op het huilen: de arm om je heen, het medeleven.
Mensen schijnen te huilen om anderen een signaal te geven dat ze hulp nodig hebben.

De huilexpert heeft ook uitgezocht of het waar is dan vrouwen vaker huilen dan mannen: Westerse vrouwen schijnen vaker (en langer) te huilen dan mannen.
Mannen huilen volgens hem 0 tot 1 keer per twee maanden. Vrouwen 2 tot 5 keer per maand.

Er is onderzoek gedaan  bij mensen die doof werden geboren, zij maken, als ze verdrietig zijn, hetzelfde soort geluid als niet-dove-mensen die verdrietig zijn. Dit verklaart dat het principe huilen is aangeboren.

Onwillekeurig ben ik van het zelfstandig naamwoord  tranen naar het werkwoord tranen gegaan, meegesleept door wat ik las en wat er bekend is over dit fenomeen.
Terug naar het begin van het blog: bloed, zweet en tranen. Waar komen DIE tranen vandaan?
Ik las:  Inspanningstranen komen voor uit spanning in het lichaam, die niet gemakkelijk een uitweg vindt: tijdens een intense inspanning  kun je zowel fysiek als mentaal uitgeput zijn, dán kunnen je (traan)sluizen open gaan.

N.B.

Met dit alles niets te maken maar toch ook TRAAN, is walvistraan.
Voor de volledigheid noem ik het toch maar even.
Walvistraan is olie verkregen door het uitkoken onder druk van voornamelijk vetweefsel van baleinwalvissen, Vroeger gebruikt voor oa lampenolie en de bereiding van zeep.

Levertraan, vroeger aan kinderen gegeven om, in de winter, hun vitaminenopname op peil te houden, is NIET afkomstig van walvissen! Wel dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw (achtigen)

Ook zijn er nog krokodillentranen, een uitdrukking die verwijst naar geveinsde tranen, tranen van gehuichelde smart of gespeeld berouw.
De herkomst van de uitdrukking ligt in de mythe dat, bij het opeten van zijn prooi, een krokodil “huilt”. Inderdaad kunnen krokodillen, als ze net een prooi hebben gegeten, traanvocht afscheiden, dat doen ze dan om het zout kwijt te raken dat ze hebben binnengekregen door het eten van een prooi.

Krokodillentranen zijn óók een neurologisch syndroom dat kan voorkomen bij mensen die een gezichtsverlamming hebben gehad. Bij de patiënt kunnen niet-te-stoppen tranen over de wangen rollen.
Dit verschijnsel schijnt meestal onder het eten voor te komen!














Een gedachte over “Bloed, zweet en TRANEN

  1. Goede morgen Baars, het Nederlands heeft veel woorden met meerdere betekenissen. Zo ook tranen en zoals vaak bij de blogs van jou wordt het woord traan of tranen op een interessante manier behandeld. Mijn ervaring met tranen, die ik eigenlijk nooit heb, was in het Slotervaart ziekenhuis, war ik een lumbaal punctie moest ondergaan, uitgevoerd door een arts in opleiding en dat ging mis. Ik heb nog nooit zo gehuild en dat gaf uiteindelijk de opluchting van alle opgekropte emoties. Vermeld dient te worden, dat de hoofdzuster haar dienst overgaf en tijd vrij maakte om mij te begeleiden, hetgeen ze bovenmatig waarmaakte, ok hier pet af voor de betrokkenheid van medisch personeel, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s