Pinksteren (23 en 24 mei)

Pinksteren,  feest van de “Uitstorting van de Heilige Geest ” afgeleid van het  Griekse woord pentekostè, dat vijftig betekent: Pinksteren valt altijd op de vijftigste dag na Eerste Paasdag.
Deze dag heette vroeger Sjavoeot *) in het Hebreeuws en werd pas (veel) later Pinksteren genoemd
Pinksteren is altijd de 7de zondag na Pasen.

Wat Pinksteren eigenlijk inhoudt nam ik  voor u letterlijk over uit de Wereld Feesten Almanak (https://www.beleven.org/feest/pinksteren)

Op wat later de Eerste Pinksterdag is gaan heten gebeurde concreet het volgende. De gelovigen waren in een huis bijeen toen er binnen plotsklaps een geluid van een grote windvlaag zich voordeed en er een soort vlammen verschenen die zich boven de hoofden van de aanwezigen verspreidden – beter bekend als ‘vurige tongen’. De gelovigen werden met de Heilige Geest vervuld en begonnen buiten het huis op luide toon het evangelie in allerlei vreemde talen te verkondigen met als gevolg dat er een grote massa mensen afkomstig uit allerlei windstreken op hen afkwam. De apostel Petrus nam vervolgens het woord en hield een lange toespraak waarna er ongeveer drieduizend mensen zich bij hen aansloten.”(einde citaat)


“Ergens” las ik dat Christenen Eerste Pinksterdag beschouwen als de dag dat de Christelijke Kerk ontstond!
Op Pinksteren is ooit het gebruik ontstaan om mensen massaal te dopen.
Zelf ben ik ooit op een Pinksteren bij een (katholieke) doop van een 500 dagen oude baby geweest; een bijzondere Pinksterervaring


Het lijkt “lang geleden” maar het was verleden jaar dat op Tweede Pinksterdag om 12 uur de terrassen weer open gingen; Coronaproef, met een tafeltje vrij tussen de rest; maar het leek weer “even” wat beter te gaan! Zoals het nu ook “even” beter lijkt te gaan en we allemaal hopen dat we “te ergste gehad hebben “en weer op weg zijn naar een “normaal” leven.

Laten we genieten, deze dag vieren, Christelijk of niet;
Laten we vandaag het Leven vieren!*) De eerste 120 Essenen/christenen, waaronder zich de 12 discipelen bevonden, kregen op die gedenkwaardige Sjavoeot de Heilige Geest over zich uitgestort. En deze 12 hebben het op zich genomen om de uitdaging aan te gaan de rest van de onontwaakte zielen de Weg van het Hart te wijzen.
[Bron: http://home.kpn.nl/jack-hearts/ammishaddai/Pentekoste.htm%5D

Een gedachte over “Pinksteren (23 en 24 mei)

  1. Je hart loopt over getuige deze tekst, je hart waar God zich heeft gemanifesteerd en jou het gevoel geeft, dat je leven zinvol is. Hij begeleid je en zorgt voor je, als jij het moeilijk vindt, dat is wat ik ervaar,Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s