Mondkapjes zijn niet iets van NU
Romeinen, meer dan 2000 jaar geleden, gebruikten al mondkapjes, gemaakt van dierenhuiden om mijnwerkers tegen stof (en gassen ?) te beschermen.

Mondkapjes tegen ziektes kwamen pas in gebruik in de 17e eeuw.
De zogenaamde pestdokters hadden een snavelmasker (snavel zorgde voor afstand)
op, om zichzelf te beschermen en toch patiënten met builenpest te kunnen behandelen*)
Aan het begin van de 20 ste eeuw werd door een Chinese arts Wu Lien- teh die in Cambridge gestudeerd had en dus bekend was met de 19e eeuwse Europese ontdekking dat bacteriën en virussen ziektes veroorzaken, het medische mondkapje ontwikkeld om doctoren tegen patiënten die leden aan de longpest, te beschermen (longpestepidemie Mantsjoerije 1910-1911).
In het westen werd Wu’s ontdekking op grote schaal toegepast tijdens de Spaanse griep (1918-1919)
Vanaf 1920 werden mondkapjes verplicht bij het verrichten van operaties.

In de jaren ‘60 werden de wegwerpmondmaskers geïntroduceerd; deze worden nu tijdens de Coronapandemie over de hele wereld gebruikt.
De meeste wegwerpmondkapjes worden in China geproduceerd.
In één van de mondkapjes die een kennis van mij uit het doosje haalde zat een vlieg, tussen de witte en blauwe laagjes. Hij vermoedt een Chinese vlieg
Hoe is de vlieg tussen de laagjes gekomen?
Hoe hygiënisch werd er in die fabriek gewerkt?
We zullen het nooit weten.
De vlieg is dood; hij rust zacht.
*) builenpest werd niet overgedragen door giftige lucht maar door vlooienbeten en contact met lichaamsvocht van besmette patiënten.
Goede morgen Baars, een prachtig overzicht van het ontstaan van mondkapjes, best goed om te weten. Maar is daarmee ook het nut vastgesteld van deze kleding ? Ik hoor ieder belangrijk figuur in deze zaak alleen maar praten over het belang, terwijl het nut niet word aangetoond, Klopt dat Baars, of ben ik vooringenomen ? Johannes
LikeLike
Of je vooringenomen bent weet ik niet, maar ik heb twee aspecten van de mondkapjes NIET belicht, het ene is de enorme milieuvervuiling die het met zich meebrengt (daar word je echt moedeloos van, hoeveel miljard afval er daardoor bij komt én daardoor ook in de zee/oceanen met alle gevolgen van dien. EN het nut van de kapjes! Wel nagezocht; meningen zijn er over verdeeld (deskundigen) maar de meesten zijn het eens dat het DE ANDER wel beschermt voor hetgeen de mondkapjes drager/draagster uitproest. Over het belang van de drager/ draagster ZELF lopen de meningen uiteen.
Als ik een ander kan beschermen dan doe ik dat, dus ik draag er één, als ik onder de mensen kom .
LikeLike