Koudmaken of weggooien?

In het populair wetenschappelijk tijdschrift  Quest las ik een artikel over het opwarmen van spinazie

Ik heb altijd geleerd dat je spinazie NOOIT mag opwarmen, er komen dan giftige stoffen vrij.
Blijkt dit zo te zijn of gaat de Quest dit feit ontzenuwen? vroeg ik me af.
Ik las.

Spinazie bevat nitraat (op zich geen schadelijke stof, maar bacteriën kunnen nitraat omzetten in nitriet en dát is, in hoge concentraties, giftig)
Bacteriën gedijen het beste iets boven kamertemperatuur, dus als je de pan of schaal met spinazie buiten de koelkast laat afkoelen, zijn de bacteriën hard aan het werk om van het aanwezige nitraat nitrieten te maken; foute boel voor de volgende dag eter van de spinazie!
Volgens de Quest is er behalve de simpelste oplossing (niet meer verwarmen, restjes spinazie weggooien) nóg een oplossing: restjes spinazie laten afkoelen in de koelkast.
Bij koelkasttemperatuur hebben de bacteriën geen kans en is de spinazie de volgende dag nog op te warmen én gewoon te eten!*)
[Het Ministerie van Landbouw in de VS adviseert  bereid voedsel niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te bewaren.]

Maar……warm eten in de koelkast zetten?
Lijkt MIJ niet goed voor koelkast en de etenswaren die er in verder nog in staan.
Dát  ga ik dus ook maar eens op “juistheid” checken.

De koelkast moet “harder werken” als je er warm voedsel inzet, het duurt dan lang vóór de ingestelde temperatuur weer bereikt is (energiekosten!)
Bovendien kan warme spullen in de koelkast condensvorming in de koelkast  in de hand werken, gevolg: natte druppels in je koelkast!
Warm eten kan de temperatuur in de koelkast dus hoger maken dan eerst, iets dat weer slecht kan zijn voor het andere voedsel.

Wat is wijsheid?
* Als je grote porties in kleinere verdeelt, koelt het sneller af.
* Bewaar het voedsel in een luchtdicht bakje in de koelkast, dat houdt de condensvorming tegen

Ik vond ook “Amerikaanse” oplossing: laat het eten afkoelen in een kamer met airconditioning!
En ik las dat sommige koelkasten een superCoolfunctie hebben, die sneller afkoelen mogelijk maakt (mijn koelkast heeft dát NIET)
instellen superCoolfunctie bij “speciale”koelkast

Een en ander gelezen te hebben, denk ik toch maar dat de restjes spinazie bij ons in de groene bak blijven verdwijnen, hoezeer ik het weggooien van eten ook verfoei.
Helemaal precies de goede hoeveelheid koken, zodat alles OP gaat, lukt niet altijd en van het vroegere “bordje leeg” en “toe neem nog wat het moet op” heb ik nog een minitrauma, dus dát ga IK zeker niet zeggen.U, lezer bepaalt zelf wat u met deze info doet
“I’m strong to the finish, cause I eat me spinach, I’m Popeye the Sailor Man!”*) andere nitraatrijke groenten zijn andijvie en bieten.
Een gedachte over “Koudmaken of weggooien?

  1. Goede morgen Baars, wijze lessen op deez dinsdag morgen en niet onnodig. Je hebt me dus iets nieuws geleerd over spinazie etc. Ik ben geen mens die eten weggooit tenzij noodzakelijk, zoals spinazie . Maar etensresten bewaren is niet mijn geliefde bezigheid, dus sluit ik me aan bij jou stellingname en bewaar zelfs niets, behalve soep, en natuurlijk in de koelkast, dank, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s