Babyvogels

In ons vogelhuisje hebben we jonge koolmezen.
Geen idee hoeveel kleintjes er zijn, maar pa en ma koolmees vliegen af en aan met insecten.
Ik heb ergens gelezen dat mezen hun 10 dagen oude jongen zo’n 55 keer per uur voedsel brengen.
Wat een een werk en wat ouderliefde ( en dat “piepen” wij mensenmoeders dat het “zwaar” is een baby om de 4 uur te voeden!!)

Natuurlijk willen we de mezenouders “helpen” hun jongen te beschermen, dus hebben we een  hindernis om de boomstam waarop het vogelhuisje is bevestigd, aangebracht, zodat katten moeilijker in de boom kunnen klimmen ( er probeerde gisteren een kat het tóch) en een metalen plaatje rondom het invlieggat van het vogelhuisje, zodat de spechten moeilijker binnen kunnen komen.

We hopen dat de kleine meesjes t.z.t. veilig uit zullen vliegen.
Als dat NIET gebeurd en ”ergens” zit een mezenjong op een gevaarlijke plek (kattenbereikbaarheid)
mogen we het NIET aanraken en “helpen” weet ik al jaren.

Onlangs las ik dat je dat inderdaad niet moet doen, maar niet om de reden die ik geleerd heb: dat de vogelouders ruiken dat het jong in mensenhanden is geweest en het daarom verstoten.
Vogels ruiken namelijk niet, las ik nu.
Wél is het zo dat áls mensen een jonge vogel ergens anders neer zetten (omdat ze op een gevaarlijke plek zitten of zo) de ouders ze niet kunnen terugvinden en de kleintjes daarom verstoken blijven van voedsel (en sterven)
Laat de jongen zitten waar ze zitten adviseert de Vogelbescherming, niet alle jonge vogeltjes kunnen meteen goed vliegen, er landen veel op de grond zo’n eerste keer. De ouders kunnen  komen als mensen ( en katten) ze met rust laten om ze verder verzorgen ( én wellicht een extra vliegles te geven)

Nog een advies van de Vogelbescherming: probeer het beestje niet zelf te verzorgen en groot te brengen. Het is namelijk (in tegenstelling tot het  verzorgen van een babykanaries b.v.) verboden om, zonder vergunning, inheemse vogelsoorten groot te brengen. ( ?? dat verbod vind ik RAAR)

Dat laatste wist ik niet en ik denk velen met mij.
Toen ik jong was heeft mijn broer een uit het nest gevallen kauwtje volwassen gevoerd  en zo’n 5 jaar geleden heeft een buurman een jonge ekster verzorgd tot volwassenheid.
Dat dát verboden was  wisten we niet en waarschijnlijk hadden we het tóch gedaan!

De populieren hier in de buurt zijn weer gekandelaberd, het zal wel nodig zijn, maar ik vind het een vreselijk naargeestig gezicht. Toen we er langs fietste hoorde ik gepiep. We stopten en zagen een vader/moeder spreeuw een gat in de boom binnenvliegen. Toen we beter keken zagen we dat bij veel van de kale stammen een gat zat en toen we nóg langer keken zagen we dat in verschillende van die gaten spreeuwen af en aan vliegen.
Geweldig om al dat nieuwe leven te horen en te zien dat er zo goed voor gezorgd wordt.

Het is écht lente!

Een gedachte over “Babyvogels

  1. Nieuw leven ! Overal schiet (?) het te voorschijn op de oude voet. Ons nieuw leven staat eraan te komen, maar dat gaat veel sneller dan in de dierenwereld. En vaak is het zo dat de dierenwereld moet veranderen of verdwijnt, omdat de mens heeft ingegrepen. Alles heeft zin zeker als wij het niet begrijpen, een opmerking die ik al meer heb geslaakt. Blijven genieten van de wereld van de dieren is een genot, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s