Op deze dag vieren Christenen dat Jezus is “opgevaren” naar God.
(Ik had het nog nooit zó zien staan, maar nu ik het zag wilde ik het gebruiken ook!)
Die dag was, volgens de Bijbel 39 dagen na zijn opstanding: Hemelvaartsdag geldt als de 40 ste dag!
De oudst bekende bron van viering van een Hemelvaartsdag blijkt een geschrift te zijn van Augustinus van Hippo, bisschop van Hippo (Algerije) uit de 5e eeuw.
Augustinus beschrijft Hemelvaartsdag als een traditie die al plaatsvond met de eerste apostelen
(tegelijk vierend met Pasen óf apart dát is onduidelijk)
Zeker is dat in de Middeleeuwen Hemelvaartsdag zich tot een op zichzelf staande Christelijke feestdag ontwikkelde.
In de loop der tijd zijn er ook tradities op die dag ontwikkeld; dauwtrappen (vroeg opstaan en wandelen al dan niet op blote voeten, op bedauwde grond), de eerste fruitoogst door een priester te laten zegenen, kerkelijke processies te houden, het beeld van Christus naar het dak van de kerk te takelen en in Duitsland viert men op die dag tegelijk Männertag, ook wel Dag des Heeren genoemd. Dat laatste klinkt dan weer erg kerks maar het is dus een Vaderdag!*)
De eigentijdse “tradities” op Hemelvaart zijn NU vooral Festivals, braderieën en Boekenmarkten ( door Corona tijdelijk afgesteld of aangepast)



*) Bij ons is Vaderdag ALTIJD de 3 zondag van juni, in Duitsland op wisselende data maar wel altijd tegelijk met Hemelvaartsdag
Goede morgen Baars, weer een dag met feitelijke informatie, prachtig voor hen, die er in hun leven nog iets mee kunnen doen. Voor mij is deze dag belangrijk, omdat Jezus is opgevaren naar het Koninkrijk van God, om daar voor ons allen een plaats te bereiden, iets wat mij rust geeft. Dank voor het samenstellen van dit verhaal, Johannes+
LikeLike