Moederdag elders

In 2020 schreef ik al over de betekenis van Moederdag en ook in 2018 was er een Moederdagblog, dus over het ontstaan, het hoe en waarom heb ik al geschreven.
Dit jaar maar eens over de wereld reizen en kijken waar men het viert en hoe men het daar noemt!


In Nederland en België viert men Moederdag op de 2de zondag in mei; BEHALVE in het bisdom Antwerpen: dáár wordt Moederkesdag op 15 augustus op “ Onze Lieve vrouw Hemelvaart” gevierd (in veel katholiek landen )

In Frankrijk is fête des mères de laatste zondag in mei, tenzij Pinksteren op die dag valt, dán wordt Moederdag gehouden op de éérste zondag in juni

Spanje viert El dia de la madre op de eerste zondag in mei

In Groot Brittannië  worden de moeders op Mothers Day, de vierde zondag van de Vastenperiode; drie weken voor PASEN geëerd.

In de Verenigde Staten,  het land van de oorsprong van  Moederdag ( 1907)  wordt deze dag, net als in Nederland, gevierd op de  tweede zondag in mei  ( waarom op Die dag? Dat was de eerste zondag ná de sterfdag van de moeder van Anne Jarvis, de bedenkster van deze dag.)

Duitsland: Tijdens het nazi-regime raakte Moederdag (Muttertag)  in Duitsland besmet doordat de dag werd omgevormd tot een Dag voor de Duitse Moeders: vrouwen die véél kinderen hadden gekregen, werden dan beloond met speciale medailles. Gelukkig is die “besmetting” wat betreft Moederdag weggezakt

Mexico, Guatamala en El Salvador vieren de Dia de la Madre op een vaste dag: op 10 mei!

Iedere laatste zondag van mei wordt Moederdag gevierd in Algerije, Dominicaanse Republiek, Haïti, Ivoorkust, Libië, Marokko, Mauritius, Senegal, Tsjaad en Tunesië.

De Scandinavische landen: Zweden, Noorwegen, IJsland Denemarken en Finland  zien we vaak als één gebied. Toch vieren ze daar ook Morsdag (Zweden, Denemarken en Noorwegen) op verschillende dagen.
Zweden de laatste zondag in mei.
In Noorwegen wordt Moederdag jaarlijks op de tweede zondag van februari gevierd.
Denemarken en Finland O(äitien päivä) en Ijsland (Mæðradagurinn) doen dat op de 2de zondag in mei, net als wij.Tenslotte in welke landen heeft een Moeder het het BEST?
De Ontwikkelingsorganisatie Save the Children heeft 179 landen gerangschikt op basis van 5 criteria:
gezondheid van de moeder,
welzijn van het kind,
opleidingsniveau en
economische situatie van de vrouw én
vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek.
De Scandinavische landen staan al jaren in de top 5 ( Nederland komt meestal op de 6e plaats)
Opvallend vind ik is dat de Verenigde Staten zo laag staan: Een Amerikaanse vrouw heeft tien keer zoveel kans als een Poolse vrouw om te overlijden tijdens de zwangerschap of de bevalling!

Een gedachte over “Moederdag elders

  1. Moederdag gaat aan mij voorbij en ook hier geen uniformiteit voor wat betreft de dag, terwijl we allen een zijn ! Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s