Van Stadhuis naar Paleis

Hét handelscentrum van Europa in 1578?
Amsterdam
Een stad van zo’n 30.000 inwoners en groeiend (in het jaar 1639- 139.000 inwoners) geleid door 4 burgemeesters en een vroedschap (gemeenteraad) van 36 leden.

Die burgemeester vonden dat Amsterdam een bijzonder stadhuis ”verdiende” en diende bij de vroedschap een verzoek om een nieuw stadhuis in. 
Zo’n nieuw te bouwen stadhuis kostte natuurlijk flink wat en de Republiek was in die tijd nog verwikkeld in de Tachtigjarige oorlog (met Spanje) en hoewel een speciaal door de vroedschap ingestelde commissie positief over het voorstel tot een nieuw te bouwen stadhuis oordeelde moest er tot 1648 (15 mei 1648 Vrede van Münster) gewacht worden voordat er daadwerkelijk aanbesteed kon worden.

De beroemde bouwmeester Jacob van Campen (die ook al Paleis Huis ten Bosch in 1645 had gebouwd en Paleis Noordereinde in 1636 had verbouwd) kreeg de opdracht.
Kosten nog moeite werden gespaard om dit Gemeentehuis macht en rijkdom te laten uitstralen; bekende schilders en beeldhouwers werden betrokken bij de verfraaiing van dit gebouw.
In 1655 werd het stadhuis in gebruik genomen. Te vroeg, er zat nog geen dak op!
Alleen de begane grond en de eerste verdieping waren klaar, maar het oude stadhuis was in 1652 afgebrand en de vroedschap was tijdelijk in het Prinsenhof (gebouwd als klooster en ooit verblijf van Willem van Oranje) gehuisvest en wilde daar graag weg, dus verhuizing was nodig (pas in 1665 kwam het nieuwe stadhuis klaar en in 1705 beschouwde men het écht als voltooid)

Het Oude stadhuis van Amsterdam 1640 ziende van de Nieuwendijk naar de Kalverstraat





Burgerzaal Stadhuis op de Dam

Maten:

De lengte van de burgerzaal is tweemaal de breedte. Bovendien komt de hoogte overeen met de halve som van de breedte en de lengte.

In 1808 vond Koning Lodewijk Napoleon (broer van de Franse keizer Napoleon) het stadhuis een “leuk optrekje” en moest het ambtelijk apparaat vertrekken (terug naar het Prinsenhof) omdat de Koning er wilde wonen en het DUS een Paleis werd.

Dat was het gebouw al een keer “even” geweest; in 1768. Toen maar een paar dagen omdat Stadhouder Willem V en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen een paar dagen Amsterdam kwamen bezoeken en daar logeerden.

Lodewijk Napoleon zat maar kort in zijn Paleis op de Dam.
In 1820 deed hij afstand van de troon en werd Nederland ingelijfd bij Frankrijk.
De Franse landvoogd (C.F.Lebrun)  kreeg toestemming van de Franse keizer om in het Paleis te wonen.

Koning Willem I (1814-1840) gebruikte het paleis voor staatsbezoeken en verbleef er enkele dagen per jaar.

Onze huidige koning en koningin brengen er af en toe ook hooggeplaatste gasten onder, de traditionele koninklijke  Nieuwjaarsontvangsten worden er gehouden en bepaalde jaarlijkse  prijsuitreikingen worden er georganiseerd oa de uitreiking van de Erasmusprijs en de Prins Clausprijs.
Het paleis wordt ook  gebruikt bij koninklijke huwelijken, zoals hier bij het huwelijk van onze huidige koning en koningin in 2002





In 1934 verkocht de stad Amsterdam het Paleis aan de Nederlandse Staat, sindsdien wordt het paleis aan het staatshoofd ter beschikking gesteld

Een gedachte over “Van Stadhuis naar Paleis

  1. Wat hebben we toch met de Fransen? Oorlog, Koning(en) en een samenwerking tussen de beide luchtvaartmaatschappijen en elk heeft zo zijn nare kanten, Dat zij, de Fransen, ons het concept van de grondwet hebben gegeven, is mogelijk iets als positief te beschouwen. Je indrukwekkende informatie was en is de achtergrond van mijn informatie, hopelijk juist, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s