Spiegelneuronen.
In 1999 plaatste een fysioloog, William Hutchison (University of Toronto) elektroden op het brein van een vrouw en prikte vervolgens in de vingertop van deze proefpersoon.
Hij keek welke zenuwcellen als reactie oplichtten op de scan.
Daarna liet hij de vrouw toekijken terwijl een medewerker van hem zich in haar (eigen) vinger prikte.
Het bleek dat dezelfde hersencellen activiteit vertoond

Dat zelfde was al door onderzoekers Giacomo Rizzolatti en Vittorio Gallese van de Universiteit van Parma vastgesteld bij apen  


Het worden, resonerende zenuwcellen of  spiegelneuronen, genoemd.
Deze spiegelneuronen bevinden zich in dat gedeelte van het brein waar ook emoties tot stand komen

Vele studies later is vast komen te staan dat als we iemand ZIEN vallen, dezelfde hersencellen actief worden dan als we zelf vallen; De spiegelneuronen vormen op deze manier een verbinding tussen de handelingen van anderen en die van onszelf.
Die spiegelneuronen helpen ons dus ook om te leren van de handelingen van anderen: het bericht bij het zien van iemand die van de trap valt luidt dan Ik kan beter NIET van de trap vallen (in mijn geval kwam dié wetenschap te laat!)


Het is niet zo dat mensen het alleen maar naar vinden als ze iemand zien vallen of zich pijn zien doen.
T.v. Programma’s als Funniest home videos  bewezen dat mensen ook lachen, pret hebben, om anderen te zien vallen. Kijkers schateren om mensen die van het dak, tussen schip en kade, van glijbaan of op het ijs vallen
Dit vermaak heet: leedvermaak. Leedvermaak  of Schadenfreude*) is een verschijnsel waarbij men het leed van een ander als humoristisch ervaart.
Ik las dat mensen het voornamelijk “leuk” vinden als  het mensen  overkomt, die ze niet aardig vinden.

Ik geloof niet dat als je naar zo’n t.v. programma kijkt, je iemand kent, laat staan aardig of niet aardig vindt. Dus ik denk dat die regel niet (altijd) opgaat en sommige (veel ?) mensen dat soort dingen leuk vinden ( wie het ook overkomt)

U begrijpt het al, ik dus niet.
Een sleeënde hond, een etend kindje, een poesje onder een moeder kip, ik geniet, maar een van het dak vallende man geeft mij geen plezier, doet me bijna lichamelijke pijn.
Dát zal wel aan mijn spiegelneuronen liggen, waarschijnlijk liggen de mijne (te?) dicht bij mijn emotiegebied.
*) kwaadaardige vreugde


Een gedachte over “Spiegelneuronen.

  1. Hoi Baars, Het is voor mij een reden om te geloven dat wij mensen met elkaar verbonden zijn, de wetenschap zit erg dicht op een “bewijs”. Ik voor mij word eens te meer bevestigd, dat dit het geval is en wel door de feiten die jij boven water haalde
    Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s