Halal en Haram

Het woord “halal” ken ik alleen van het onverdoofd slachten van dieren, een onderdeel van de spijswetten van de Islam. Die spijswetten zijn heel expliciet, zoals in de Koran ook staat dat dieren met gespleten hoeven (zoals varkens) niet door Moslims gegeten mogen worden.

Vandaag las ik een artikel van een “hoogleraar Islam in het westen” waarin hij de termen “halal” en  ook ”haram” uitlegt. Simpel gezegd is in de Islam Halal alles wat is toegestaan en Haram alles wat wordt afgekeurd.

Ook de Bijbel wordt door allerlei stromingen van het Christendom verschillend geïnterpreteerd.
Zo is het ook met de Koran; er zijn Moslims die de Koran letterlijk nemen en er zijn gelovigen die de bedoeling achter de tekst proberen te interpreteren én na te volgen.

Dat onverdoofd slachten is terug te leiden tot een verhaal uit de Koran: Ibrahim kreeg de opdracht zijn zoon Ismael te offeren. Ibrahim deed wat Allah van hem vroeg; op het moment dat zijn hand met het mes zijn zoon wilde doden hield Allah hem terug; het hoefde niet meer, hij had zich zelf bewezen*)

Deze dag wordt herdacht en heet het Offerfeest. Moslims over de hele wereld vieren dit met het halal (onverdoofd) slachten van een dier
Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit moet een dier dat wordt geslacht in Nederland vóór het doden verdoofd (bedwelmd) worden.
Uitzondering daarop
is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus: Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood. Het ritueel slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis, en staat onder toezicht van de NVWA.(=Ned.Voedsel en Warenautoriteit)
Mensen van de NVWA houden toezicht of het dier 40 seconden nadat zijn hals is doorgesneden nog bij bewustzijn is. Is dat het geval? Dan wordt het dier alsnog bedwelmd.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat schapen na gemiddeld 15 seconden het bewustzijn verliezen, en kalveren na gemiddeld 109 seconden als ze op hun zij liggen, en 140 seconden als ze staan.( deze laatsten zullen dus in veel gevallen alsnog moeten worden bedwelmd.)

Nog een aspect bij de term halal met betrekking tot vlees: Het voedsel dat gegeten  wordt moet goed zijn voor uzelfmaar ook voor de natuur.
Moslims moeten volgens de Koran goed zorgen voor de schepping.
Daarom moet een dier ook een goed leven hebben gehad vóórdat het geslacht wordt.
Goed zorgen voor de aarde speelt een belangrijke rol in het gedachtengoed van de Moslims


Ook in de Moslimwereld stoppen steeds meer mensen met het eten van vlees: een dierenleven met veel dieren in een te kleine ruimte is niet goed voor de dieren dus niet HALAL!
De beweging binnen de islamitische wereld die steeds minder (geen) vlees meer eet en zich bewust is van de milieuaspecten noemt zich de Groene Islam.**)

Volgens One World (online magazine met als doel wereldwijd informeren over mondiale samenwerking) is het opvallend dat veel islamitische milieuorganisaties en –initiatieven in het Westen zijn opgericht en gevestigd; deze organisaties zijn wel vaak wereldwijd actief.

De schepping van de hemelen en de aarde is groter dan de schepping van de mens, maar de meeste mensen weten het niet.
Tekst uit Soera (hoofdstuk Koran) 40:57


*) Christenen kennen dit verhaal uit de Bijbel ook: daar heten de figuren Abraham (vader) en Izaak (zoon)

**) Groen is de traditionele kleur van de islam. Groen  was de lievelingskleur van de profeet Mohammed

Een gedachte over “Halal en Haram

  1. Wat mij betreft stoppen we so wie so met slachten, ik vind het mensonwaardig, maar ook dieronwaardig. Ik ben zelf steeds minder vlees aan het eten, en dat voelt goed, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s