Potstal

Gisteren gingen we eens een kijkje nemen in de potstal van Hoeve Ravenstein (op Landgoed Groeneveld in Baarn op circa 1,5 kilometer van de A1 (Amsterdam-Amersfoort), dichtbij knooppunt Eemnes

De naam POTstal komt oorspronkelijk van het woord potten = sparen. De mest wordt “opgepot” zodat de koeien steeds hoger komen te staan totdat de stal in het voorjaar geleegd wordt en de mest over akkers wordt verspreid
Dat moment is nu bijna bereikt.
De stal (een familiebedrijf) waarbij (erin mocht helaas niet) wij waren meldt dat eind april de koeien naar buiten zullen gaan. Ik heb die blije koeien daar eens de wei in zien gaan, een geweldig vrolijk gezicht met bijna “dansende” koeien.
De boerderijwinkel heeft heerlijke verse producten en de dieren zien er gezond uit.

Heerlijk om daar even rond te lopen, de dieren te bekijken………

……..en iets lekkers “groens”mee te nemen voor thuis

Een potstal is een oud staltype, dat nog wel eens voorkomt bij biologische melkveehouders vanwege de waardevolle mest die met dit systeem ontstaat. De koeien staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Op de laag van stro en mest wordt regelmatig nieuw stro geworpen. In de periode dat de koeien op stal staan is dat dagelijks 8 tot 10 kilo stro per koe. Zo blijven de koeien schoon en hebben ze steeds een warm en comfortabel ligbed. De bodem van stro en mest wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger. De pot kan tot wel 1,5 meter diep zijn. Eén of twee keer per jaar wordt de potstal uitgemest en wordt de mest over het land uitgereden. Voor de boer brengt de potstal meer werk met zich mee. Hij moet – als de koeien in het voorjaar naar buiten gaan – een dikke laag mest opruimen.

Een gedachte over “Potstal

  1. Weer wat geleerd, eigenlijk moeten zulke zaken op de basisschool worden uitgelegd
    , heeft meer impact dan 1+1=11, oh nee, 2, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s