In mijn blogs heb ik het al eerder gehad over feestdagen die op verschillende data vallen, zoals Pasen en Pinksteren. Ik heb geprobeerd uit te leggen hoe deze data tot stand zijn gekomen
Dit is niet alleen met Christelijke feestdagen ook het Islamitische geloof kent wisselende feestdagen, zoals Ramadan (= negende maand)
Wanneer Ramadan gevierd wordt hangt af van de maankalender
Volgens de Islamitische kalender begint namelijk een nieuwe maand op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan zichtbaar wordt. Zo’n maanmaand duurt net iets korter dan een Westerse maand, ongeveer 29,5 dag. (Na twaalf maanden zijn er 354 dagen voorbij, in plaats van de 365 dagen die we in het westen voor een jaar hanteren.)*
Als het erom gaat wanneer je de maansikkel van de nieuwe maan ook werkelijk ziet, hangt dat er dus van af wáár je je op de aarde bevindt én of het helder weer daar is.
Ik heb me laten vertellen dat er Moslims op verschillende data Ramadan kunnen vieren, afhankelijk van waar ze zich op aarde bevinden.
Eén van de vijf religieuze verplichtingen waar (de meeste) Moslims zich aan houden is het vasten tijdens de Ramadan; van zonsopgang tot zonsondergang is het dan niet toegestaan om te eten of te drinken.
Eén van de ideeën achter dit vasten vind ik heel mooi: leef je eens in in mensen die het minder hebben dan jij!
Ook vasten Moslims tijdens de Ramadan om dichter bij Allah te komen.
Het einde van de Ramadan wordt gevierd met عيد الفطر; Eid-al-Fitr = Arabisch voor : feestdag ter gelegenheid van het breken, waarbij “breken” voor vasten staat.
Dit jaar valt dat op 13 mei, de eerste dag van de maand Shawwal (de 10de maand); de viering duurt één dag en begint met een gebed; ook worden er aalmoezen aan de armen uitgedeeld.
In Nederland noemen we dit feest het Suikerfeest.
De term Suikerfeest ligt hier en daar nogal wat gevoelig, heb ik begrepen.
Het legt de nadruk zo op eten, terwijl het einde van de Ramadan méér is dan alleen het eten van zoetigheid!
*) De Islamitische (heigeriaanse of Arabische) kalender begint te tellen op het moment van de hidjra
(immigratie van de profeet Mohammed en zijn volgelingen van Mekka naar Medina)
Dat was in de Juliaanse tijdrekening 15 of 16 juli in het jaar 622
Hoi Baars, Het is zo moeilijk om ons mensen te houden aan de achtergrondgrond van onze feestdagen, neemt niet weg de gedachte daaraan de voorrang te geven. Goed Baars ons daaraan te herinneren, Johannes
LikeLike