Paarlemoer


Verschillende mensen vinden verschillende dingen mooi.

Zo hield mijn moeder enorm van parelmoer, ook wel paarlemoer geschreven.
(En in het Engels “Mother of Pearls“)


Parels zelf vond mijn moeder een “statussymbool”, ze had ze dan ook niet (ze noemde ze “tranen”)
Mother of pearls, de moeder van alle parels; zijnde parelmoer, de glinsterachtige substantie uit oesterschelpen vond ze prachtig.
In de loop der jaren hebben wij, haar kinderen, haar “gebruiksvoorwerpen” van parelmoer gegeven, die nu (na haar dood) bij mij in de vitrine staan



Het natuurlijke, de schittering, het feit dat je aan het strand “gewoon” zo’n schat kon vinden fascineerde haar.
Oorspronkelijk is parelmoer de vertaling van het middeleeuws Latijnse Mater Perlarum, de naam van een schelp die een parel bevat. Later werd het de naam van de schelp waarvan de binnenkant bedekt was met dezelfde stof als een parel; de binnenbekleding van oesterschelpen.

In Pompeï heeft men parels gevonden uit het jaar 79 na Christus! Dat is heel bijzonder omdat parels verouderen, na een jaar of honderd schijnen ze af te bladderen
Deze “wetenschap” die ik net op internet opdiepte staat lijnrecht tegenover het feit dat er parels in Mexico gevonden zijn die 2500 jaar oud blijken te zijn (misschien wel gebladderd?)
Ook in de Pyramides in Egypte vond men zeer oude parels.
Een parel bestaat uit parelmoer, dit is voornamelijk koolzure kalk en organische hoornstof die de concentrisch om een middelpunt gerangschikte microkristallen aan elkaar kit.

Parels hadden ook een spirituele waarde:
De Romeinen beschouwden ze als symbolen van macht en wijsheid;
De Chinezen gebruikten parels in hun geneeskunde;
Volgens de Mongolen vergrootte  een aftreksel van parels de mannelijke kracht en
in India gebruikt men parels als talisman.
Er zijn parels ter grootte van een duivenei en parels ter grootte van een speldenknop.

Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Geschat wordt dat in 1 op de 15 000 wilde oesters een parel zit. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel dat gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. Uit deze kapsels ontstaat de parel.

Voor een gekweekte zoutwaterparel wordt in een parelkwekerij een korreltje parelmoer in een oester gelegd. Na twee jaar (of langer) is een parel ontstaan die geoogst kan worden.
Er bestaan ook zoetwaterparels ( zelden rond) daar wordt geen parelmoer maar mantelweefsel ingebracht (zonder kern gekweekt) Het mantelweefsel lost op waardoor gekweekte zoetwaterparels geheel van parelmoer zijn. Zoetwaterparels zijn ALTIJD gekweekte parels ( ontstaan in een periode tussen de 10 maanden en 6 jaar)


Mijn cadeau gekregen snoertje (nog steeds in originele verpakking) zoetwaterparels komt uit
China, een vrijgezelvriend nam het voor me mee. Hij vertelde meteen dat dit gekweekte zoetwaterparels waren
Ik vroeg waarom hij dat er meteen bij vertelde; het bleek voornamelijk met de symbolische waarde van parels te maken te hebben.  Zoutwaterparels zijn een symbool van liefde, dat zijn zoetwaterparels NIET!
Hij was een vriend, geen geliefde! (dat wisten we allebei!)

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s