Slaapgebrek

Er gebeuren tal van dingen als je een nacht niet goed of niet geslapen hebt.
Je bent bijvoorbeeld niet meer zo empathisch meer als je eerst was.

Dit onderzocht psycholoog William Killgore ( in 2017) van de Universiteit van Arizona.
Conclusie:
 blijdschap en verdriet herkennen we minder goed als we moe zijn!  Andere, negatieve emoties*) wél, die hebben we nodig om gevaarlijke situaties te vermijden (Waarschijnlijk is dát gedrag nog blijven hangen uit vroegere tijden toen het nodig was weg te rennen)

Een andere arts Ph.D.MBA Seung-Schik Yoo  en zijn collega’s van Harvard concludeerde  (in 2007) dat de amygdala**) in de hoogste versnelling gaat als je slaapgebrek hebt, er kunnen dan plotselinge huilbuien verschijnen.
De onderzoekers ontdekten dit door de proefpersonen een nacht niet te laten slapen en daarna aan een hersenscan te onderwerpen; emotionele beelden werden veel heftiger ervaren dan de controlegroep. Bovendien was er veel minder communicatie te zien tussen de amygdala en de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met rationeel denken.
(Het maken van belangrijke beslissingen kun je altijd  ook beter uitstellen tot je uitgeslapen bent)

Slaapgebrek kan sowieso tot miscommunicatie leiden, dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt vermoed  ik.
Net iets minder geduld, nét iets minder begrip en de vlam kan in de pan slaan.


Volwassenen die (altijd/vaak) slecht slapen, hebben een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire (kransslagader) aandoening, hartziekte, beroerte, depressie en dementie, zo las ik.
Dat is nogal niet wat!

Kijk, als u het nodig hebt, op de website van de Hersenstichting over meer informatie over SLAPEN https://www.hersenstichting.nl/slaap-cijfers/

*) boosheid, walging, angst herkennen we nog wel op het gezicht van de ander; hij (zij) kan ons immers iets aandoen? Voorzichtigheid is geboden.

**) De amygdala, amandelvormige hersengebieden liggen in de buurt van de hippocampus in het frontale gedeelte van de temporale kwabben, schuin voor en boven de hersenstam, betrokken bij het  verwerken en aansturen van emoties, zoals angst en agressie.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s