Focus op Suezkanaal

Het Suezkanaal, meer specifiek het 224.000 ton wegende containerschip Ever Given ( Charteraar Evergreen, thuishaven Panama) heeft even in het wereldnieuws gestaan.
23 maart maart blokkeerde een containerschip bijna een week één van de belangrijkste vaarroutes ter wereld: het Suezkanaal. *)
Elf sleepboten en twee zeesleepboten waren bij de operatie van het lostrekken betrokken en 30.000 kubieke meter zand werd weggebaggerd door de Nederlandse baggeraar BoskalisDit nieuws bracht mij bij het Suezkanaal. Hoe kwam dat er ook al weer?


De vaarroute essentieel verkorten met een kanaal van 193 kilometer tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee dwars door de Egyptische woestijn dat wilden vroeger wel meer machtige mannen laten gebeuren.
Onder andere Napoleon (rond 1800) leek dat wel wat, maar hij blies het plan af. Overigens om een NIET geldige reden, zo bleek decennia later, zijn ingenieur had een rekenfout gemaakt en foutief geconcludeerd dat er sluizen met 10 meter hoogteverschil moesten worden aangelegd. Dat werd te gek en ging Napoleon dus NIET doen.

In 1859 ging de eerste pikhouweel de woestijngrond in, Graaf Ferdinand Marie de Lesseps, Franse ingenieur en diplomaat was de initiatiefnemer; hij kreeg het geld bij elkaar.
Op de plek waar men begon te graven, midden in de woestijn, werd een stad gesticht om de arbeiders onder te brengen.: Port Said.
Voor de drinkwatertoevoer werd een ruim zoetwaterkanaal gegraven (dát kanaal voert nog steeds drinkwater van de Nijl naar de steden langs het Suezkanaal aan )**)

Duizenden arbeiders zijn tijdens het werk overleden en ook dwangarbeiders werden ingezet.
Ik las dat de bouwers, na aanvankelijk met scheppen te zijn begonnen, later ook machines  gebruikten om het mulle woestijnzand weg te baggeren in plaats van te graven. Land werd onder water gezet en vervolgens weggezogen. Zo werd in totaal 75 miljoen kubieke meter zand weggehaald.
Lesseps had gerekend op een duur van  6 jaar; het kanaal aanleggen duurde echter 10 jaar en het berekende budget werd 2x zo hoog.


Vanwege deze budgetoverschrijding kwam de kunstzinnige uiting voor de bijzondere vuurtoren bij Port Said te vervallen. Het plan was een  toren in de vorm van een dame met een toorts, maar het werd een sobere vuurtoren.


Die dame met die toorts kwam er wel, maar niet op die plek!  De Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi kon zijn creatie in 1876 in iets aangepaste vorm bouwen in New York : het staat sindsdien bekend als het Vrijheidsbeeld.

*) De 193 kilometer lange waterweg tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee is goed voor ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel. Normaal gesproken wordt dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen via het Suezkanaal vervoerd.

**) nu wonen er ca. 700.000 mensen in Port Saïd


2 gedachten over “Focus op Suezkanaal

  1. Hoi Baars,
    Eerst even de rekensom aan het begin , ik lees hem als volgt : de vaarroute met 164 km v3erkorten, door er198 km kanaal aan toe te voegen. Ik neem aan dat met de vaarroute wordt bedoeld, de reis rondom Afrika, Zuid Afrika, maar dan is de verkorting toch aanzienlijk meer ? Ik hoop dat ik een denkfout maak, maar daar moet jij me mee helpen.
    De stranding van het containerschip toont an, door de vergroting van de vloot, dat het kwetsbaar is en er daarmee dus rekening moet worden gehouden. Laat onverlet, dat het idee grandioos was en is, was weer een leuk en interessant feit, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s