Tegenwoordig, sinds COVID 19, hoesten en niezen we in onze ellenboog.
In de tijd van de oude Grieken geloofde men dat je, als je nieste, je je ziel uit je lichaam kon niezen.
Dat wilde je niet, dus wat deed je? Hand of ellenboog voor je mond?
Nee, je riep een Oppergod te hulp.

In het geval van de oude Grieken en Romeinen was dat Oppergod Jupiter (God van de hemel, waar de ziel na de dood heen kon gaan én de God van het onweer)
Na een nies riep men “Jupiter ontferm U” ; een bezwering!
Mijn Engelse schoonzus zegt, als ik nies nog steeds: “Bless you” Ze roept weliswaar Jupiter niet aan, maar wel “haar” God om mij te behoeden van ziektes (of dat ik mijn ziel uit nies?)
Ik las onlangs waar de Romeinen, Grieken én mijn Engelse schoonzus dat God aanroepen vandaan hebben:
Omstreeks het jaar 590 was er een pestepidemie uitgebroken ( men wist toen niet waardoor dat werd veroorzaakt) Het voor de handliggendst om zo’n epidemie te “bezweren” was, de clerus voor je te laten bidden.In de straten liepen toen biddende priesters.

De toenmalige Paus, Gregorius I in Rome ( bijgenaamde de Grote; de 64ste paus) raadde de mensen aan om Gods zegening te vragen als men nieste.
In de Middeleeuwen zag men dat, als iemand nieste er speekseldeeltjes in het rondvlogen, dus concludeerde men dat daar de pest (en andere ziektes) best eens door verspreid konden worden. Vandaar de wens na de nies: Gezondheid!


Gezondheid
Zijn er dan alleen “slechte” dingen als men niest: dat je ziel je lichaam verlaat, dat je ziek wordt, dat je anderen besmet? Nee, want een bijgeloof “zegt” dat 3x niesen GOED WEER zou betekenen.
Dat bijgeloof schijnt ontstaan te zijn uit het feit dat mensen met hooikoorts vaker niesen als er pollen in de lucht zitten (mooi weer aankomt)
Ook las ik dat in de wereld van de zeelui, als een aanboordstappende zeeman aan stuurboord nieste, dat een goede reis voorspelde (aan bakboord niesen was het tegenovergestelde: het zou een reis met slecht weer worden!)
Nu ik toch met bijgeloof en niesen (niezen mag ook) bezig was las ik ook dat als een bruidegom of bruid tijdens de huwelijksceremonie niest dat als slecht voorteken voor het huwelijk geldt.
Ik was bij huwelijksplechtigheden, waarbij de huwelijken later helaas ontbonden werden, maar ik kan me niet herinneren of er door één van beiden geniest werd tijdens de huwelijksceremonie.Niesende bruidegom
Hoi Baars, in bijna alle door jou ten tonele gevoerde voorbeelden, komt geloof om de hoek kijken, Geloof of bijgeloof. Als men de oorzaak niet weet is geloof dus een uitweg, Of het juist is, jij mag het zeggen, Johannes
LikeLike
Of je gelooft of niet is iets persoonlijks. Of je gelovig opgevoed bent heb je niet voor het zeggen. Je wordt in een gezin geboren en je draagt je hele aardse leven de sporen van die opvoeding. IK ben heel vrijzinnig opgevoed, ging naar de Remonstrantse kerk en Catechisatie, maar niet gedwongen.
Hoewel ik NU een ander wereld en geloofsbeeld heb dan mijn ouders toen, zijn de “waarden”die ik toen meekreeg grotendeels in takt gebleven.
LikeLike
Een rijk leven, Baars, Johannes
LikeLike