Geluk gemist?

Ik merk pas vandaag dat ik de Internationale Dag van het Geluk, die op 20 maart jl. plaatsvond gemist heb

IK wist het niet, u wel? En? Gelukkig geweest die DAG?

De Internationale Dag van het Geluk is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 maart 2012 ingesteld. Dán wordt het World Happiness Report bekend gemaakt: daarin de top 10 van gelukkigste landen ter Wereld.

Ik heb het rapport niet nodig om te weten dat een land als Nederland GOED scoort en in de top 10 staat.
We staan in de rop 10 van de rijkste landen van de wereld.
Rijk en gelukkig zijn géén synoniemen, maar zoals iemand mij vroeger ooit zei: géén dak boven je hoofd, slechte gezondheid, geen partner én geen geld, is toch anders mét de eerste drie dingen en WEL geld)

Zonder dat ik het wist is Finland wéér op nr.1 gekomen van de Gelukkigste landen in de wereld ( 4e keer op rij)  en staat Nederland op 5*) Alleen in Denemarken, Zwitserland en IJsland zijn de mensen nog nét iets gelukkiger dan in ons land.

Coronabeperkingen, de staat van het milieu, onze VVD regering, ondanks dat alles staat Nederland op nr. 5!
Nederland is een land van klagers, ook daarin staan we in een top 10.
Op internet las ik ergens: Zelden hoor je Nederlanders klagen over honger of corruptie in ons land, het ontbreken van uitkeringen of de slechte medische zorg. Nee, wij klagen voornamelijk over het weer, politici die we niet vertrouwen, belastingverhogingen en hoge brandstofprijzen.
Luxeproblemen dus.

Ik denk dat de persoon die dát schreef gelijk heeft.
20 maart is als Dag van het Geluk “ongemerkt” aan me voorbijgegaan, maar geluk heb ik, niet alleen 20 maart: geluk dat ik in Nederland geboren ben!*) Het World Happiness Report is gebaseerd op drie jaar onderzoek naar hoe gelukkig burgers zelf zeggen te zijn. Verder is voor het onderzoek gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking, het aantal gezonde levensjaren dat mensen kunnen verwachten en vrijheid van corruptie bij de overheid en het bedrijfsleven.  De lijst komt tot stand op basis van een serie vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning.


2 gedachten over “Geluk gemist?

 1. Dat we op nummer 5 staan als gelukkig LAND is mooi meegenomen, maar zoals je in de laatste zin memoreerde, is geluk iets dat je van binnen beleefd en kunt delen met je naaste. , Johannes

  Like

  1. Helemaal mee eens. Zo’n onderzoek met landen is aardig, maar het gaat om de individuen, hoe je je leven beleeft en wat je ervan maakt. Je kunt (bijna) niks hebben en toch gelukkig zijn. En stinkend rijk en ongelukkig.
   In zo’n onderzoek zie ik WEL weer een reden om dankbaar te zijn dat ik in DIT land geboren ben!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s