

Vroeger begon een slager maandags met het slachten van vee, de dag erna, de dinsdag werd gebruikt voor het uitbenen en verdelen van de stukken vlees. Bij dat uitbenen bleven restjes over en samen met andere stukken vlees die niet zo geliefd waren, verdwenen de restjes in de gehaktmolen.
Dat vlees: “gehakt” werd woensdag verkocht.
De verkiezingsdagen zijn bijna*) altijd op woensdag
In 1937 werd er al op een woensdag gestemd; namelijk op woensdag 26 mei. (Misschien zelfs nog wel eerder, maar dat kon ik niet herleiden)
Die woensdag was niet “zomaar” gekozen. Om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen moeten de verkiezingen op een “gunstige” dag vallen.


Dan is het eigenlijk een kwestie van wegstrepen: zondag valt af voor de Christenen, die komen dan niet; vrijdag en zaterdag vallen af voor de Joden die vieren dan hun Sabat.
Maandag is niet handig omdat dan de stembureau’s die ’s morgens vroeg open moeten gaan, al op zondag klaargemaakt moeten worden (dat kon niet voor de Christelijke medewerkers)
Dan houd je dinsdag, woensdag en donderdag over; alle drie dagen zouden gekund hebben. Men vermoed dat er de woensdag is gekozen omdat dat schoolgebouwen, waar vaak in gestemd werd en wordt, al woensdags middags gesloten (vrij) waren.
Zijn alle verkiezingen in Nederland op een woensdag?
Gemeente, Provinciale Staten en Tweede Kamer wel, het enige buitenbeentje is de verkiezing van het Europees Parlement.
In de Europese Akte voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement staat dat de verkiezingen móeten plaatsvinden in een periode die begint op donderdag en eindigt op zondag; als de vrijdag, zaterdag en zondag om religieuze redenen afvallen, blijft hierbij alleen de donderdag over!
*) hoewel dit jaar, ivm Corona, ook maandag en dinsdag stemlokalen open waren om ook mensen die tot de risicogroepen behoren te kunnen laten stemmen.
Ik kon als 76 jarige, per brief stemmen en heb dat ook gedaan, wel zo gemakkelijk voor deze man, Johannes
LikeLike