Zoogdierenslaap

Wij, mensen, slapen ongeveer een derde van ons leven.
Volwassen mensen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig.*)

De Amerikaanse National Sleep Foundation heeft een slaaptabel gepubliceerd met leeftijd en (gemiddeld) benodigde slaaptijd
0-3 maanden: 14-17 uur

4-11 maanden: 12-15 uur
1-2 jaar: 11-14 uur
3-5 jaar: 10-13 uur
6-13 jaar: 9-11 uur
14-17 jaar: 8-10 uur
18-25 jaar: 7-9 uur
26-64 jaar: 7-9 uur
65+: 7-8 uur


Slaap is nodig om te herstellen van geleverde inspanningen en om reserves op te bouwen voor de volgende dag. Hersencellen ontwikkelen zich tijdens de slaap, maar ook het geheugen zou zich ontwikkelen tijdens de slaap; genoeg slaap is dus essentieel voor het goed functioneren en de gezondheid.

Dit geldt voor alle zoogdieren (mensen zijn ook zoogdieren)**)
Niet alle zoogdieren slapen liggend; kamelen, paarden en olifanten*** zetten hun poten/benen “op slot” zodat ze niet omvallen; zij slapen staand. Dat komt omdat het prooidieren zijn en zij zich niet kunnen veroorloven om te gaan liggen en dus kwetsbaar te zijn. Ze slapen meestal ook maar een korte periode achter elkaar.

Honden daarentegen slapen 10- 14 uur; puppy’s en oude honden zelfs 18 tot 20 uur en katten slapen 40 tot 60% van hun leven!

Onlangs las ik (in Nr.4 van Lief Dier) dat bij zoogdieren de behoefte aan méér slaap is ontstaan doordat veel zoogdieren (waaronder ook de mens)  meer complexere hersenen, gedrag en visuele vaardigheden kregen, zo ontstond de behoefte aan extra geheugenruimte die wordt gecreëerd tijden de slaap.
*) 90% van de Nederlands
e volwassen bevolking doet dat ook
**) Er zijn een soorten vissen, die in scholen en diep water leven die niet schijnen te slapen; (Observerende wetenschappers hebben bij hen géén slaap kunnen ontdekken)
***) Olifanten zijn de slechtst slapende zoogdieren; gemiddeld 2 uur per dag


Een gedachte over “Zoogdierenslaap

  1. Hoi Baars, Ik heb ooit begrepen, dat de oudere mens voldoende heeft aan 6 slaapure3n per dag. Moet ik dat nu corrigeren aan de tabel van de Amerikanen? Lijkt me van niet, wat is jou visie hierop, groet Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s