Warme truiendag

Vrijdag 5 februari wordt alweer voor de 15e keer de Warmetruiendag gehouden*).
Een jaarlijks terugkerende reminder aan het Verdrag van Kyoto, waarin werd afgesproken de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen.

De warme trui is HET symbool geworden voor energiebesparing!
Iedereen kan aan dit initiatief  meedoen, het is simpel: Zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO₂. per graad

Als héél Nederland op 1 dag één graad lager stookt, besparen we 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂.
Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2!
(Dat is bijna 30% van de geplande CO₂. -reductie die Nederland (klimaatakkoord) in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren)
De schoonste energie is de energie die je NIET gebruikt!

In 2020 registreerde 291.000 mensen zich en deden ook veel mensen mee zonder zich te registreren. De Warmetruiendag is een initiatief van het  KlimaatVerbondNederland.**)

Het klimaatbeleid loopt door het Coronavirus achterstand op. (Ondermeer door kantoren die verwarmd moe(s)ten worden terwijl er maar een handje vol mensen zitten, de gelegenheden waar ramen open moe(s)ten om te ventileren, terwijl de verwarming aanstond, de terrasbranders die weer “van stal” werden gehaald.***)
Laten we die achterstand proberen “wegwerken” door zelf de thermostaat wat lager te zetten (misschien wat langer dan alleen Warmetruiendag alleen?)
Je kunt je registreren voor Warmetruiendag op : www.warmetruiendag.nl

*) in Vlaanderen heet het  Dikketruiendag
**) KlimaatVerbondNederland is een samenwerking van 175 gemeenten, provincies en waterschappen voor ambitieus klimaatbeleid.
***)Milieu Centraal meldt: Stel, je hebt tien terrasverwarmers met ieder een vermogen van 2000W, en ze staan een half jaar lang iedere avond aan. In dat geval verbruik je in totaal 14.600 kWh aan elektriciteit. Dat is bijna 7000 kg aan CO2. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot voor het energiegebruik van een gemiddeld huishouden voor 2 jaar. 

3 gedachten over “Warme truiendag

 1. Morgen ga ik meedoen, van stilzitten wordt je ook niet warm, van hewt initiatief heb ik nog nooit gehoord, tot nu Daank Baars voor de zoveelste keer, Groet Johannes

  Like

  1. Je hebt gelijk, er zijn wel erg veel THEMAdagen! Iedere (actie) groep wil wel ERGENS aandacht voor vragen.
   Als het aandacht voor het milieu is kan het me echter niet vaak genoeg zijn. We zijn met zijn allen de aarde aan het vernietigen, dat MOET stoppen, zelfs als het een druppel op een gloeiende plaat is. IK denk namelijk dat er een mentaliteitsverandering moet komen; niet alles wat er (nu) IS, moeten we ook gebruiken! (want dan is het er straks niet meer!! Aandacht daarvoor vragen, er daadwerkelijk IETS aan doen, ook al is het maar één dag, is een kwestie van meer en meer bewust worden. Daarom heb ik deze thema dag TOCH “meegepakt”in één van mijn blogs! Jij las het.FIJN

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s