Samen vogels tellen!

Dit weekend organiseerde Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling (sinds 2001)*)

Men verwacht (nog) meer deelnemers dan verleden jaar (toen al een record aantal) door de heersende pandemie. Meer mensen dan ooit zijn nu aan huis (en tuin/balkon) gekluisterd.

Er wordt in zo’n vogeltellingweekend  gevraagd een half uurtje te tellen op vrijdag, zaterdag of zondag.
Een half uurtje moet iedereen toch lukken, zou ik zo denken.

Verleden jaar (2020) was de koolmees de meest getelde vogel in de tuinen!
Iedereen kan  nog meedoen en zijn/haar telling doorgeven op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling (tot maandag 12 uur)
Op bovenstaande link zijn ook de  landelijke telresultaten te zien.

Op zaterdag kwart voor 9 zat ik met potlood en papier (ik doe het graag op de ouderwetse manier) klaar. Ik had geen EXTRA vogelvoer opgehangen; er hangt altijd een birdfeeder met vogelzaad, een vetbolhanger en soms snoeren pinda’s of wat oud brood op een boomstronk in de achtertuin.


De spreeuwen kwamen het eerst. Meteen op de vetbollen af, schetterend en drukdoend, terwijl er op de birdfeeder een paar mussen neer streken, die eerst tjilpend in de bamboe achterin de tuin hadden gezeten.
Er kwam een Vlaamsegaai op een tak naar het pindasnoer kijken, hij pikte in het snoer, zette zijn poot erop en trok het naar zich toe. Binnen de kortste keren waren een paar pinda’s in zijn bek verdwenen. Een luid gekrijs en daar kwam gaai nummer 2! Na wat gekrakeel vlogen ze allebei weg.

Nog meer vogelgeluiden: Onder luid gekoer kwamen 2 houtduiven aanvliegen, één landde bij de buren (niet geteld) en één bij ons op de tuintafel. Dit werd kennelijk het duivenmomentje, want kort daarna landde twee Turkse tortels vlak voor onze schuifpui. Eén hield zijn/haar kopje een beetje schuin, het leek net of deze tortel mij zag en bekeek ”Wat doet ze met dat potlood in haar hand?”

Het halve uurtjes was zó om. Net toen ik op wilde staan, kwam er een schaduw over de tuin: een reiger; hij landde op ons schuurtje (dus mocht geteld worden) Maar ik wil deze vogel NIET in de tuin, hij (of zij) loert op onze vissen en er zit er nu een net op de vijver, gepik in het net duld ik ook niet!
Meteen daarna komt reiger nummer twee over de tuin gevlogen (niet geteld)

Mijn lief zit  boven en ik vraag hem naar buiten te kijken. Hij ziet één reiger op een schoorsteen zitten en één op de pergola van de buren. De teltijd ​is om, ik open de schuifpui om de adspirant moordenaar van onze vissen weg te jagen. Eén blijkt dan al vertrokken te zijn, de ander zit nog op de schoorsteen


Een vruchtbaar vogeltelmomentje met ( door mij) 21 getelde vogels

Ik pak mijn laptop om mijn telling door te geven en zie dat er op dat moment (omstreeks half 10) al 11.931 deelnemers 198.935 vogels hebben geteld! 
En dan moet er nog een bijna hele zaterdag en een hele zondag volgen!!

In Engeland is dit weekend trouwens ook een tuinvogeltelling:  The Big Garden Birdwatch georganiseerd door de RSPB.  Zij hebben deze aanlokkelijke foto op hun site ( deze kleine rakkers hebben wij nooit in onze tuin, helaas geen staartmezen hier)
*) De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland.
 

Een gedachte over “Samen vogels tellen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s