( huis)Dieren commitment


Gistermorgen spraken we tijdens het wandelen een meneer  die een hond aan het leren was om aan één kant van hem te lopen. We raakten aan de praat .De man was vrijwilliger bij een Grieks zwerfhonden Opvang Centrum De hond bleek een voormalige Griekse zwerfhond te zijn.

Deze hond was geplaatst bij een Hollands gezin maar had hij onlangs teruggehaald van dat opvangadres. Het ging daar niet goed
Normaliter gaat hij bij mensen, die een zwerfhondje geadopteerd hebben een paar keer kijken vertelde hij; dat mag nu, door Corona, niet, dus is hij afhankelijk van de beelden die de nieuwe eigenaren van de hond opsturen.


Deze hond werd in een bench opgesloten, na een aantal “incidentjes” (terrein afbakening en territoriumdrift) met de kleine kinderen, die kennelijk hem niet met rust konden laten. De mensen hadden zich, beiden thuis werkend en mét kleine kinderen niet gerealiseerd hoeveel tijd en energie “opvoeden van een hond” kost; de oplossing, lange tijd opsluiten is zelden een goede.

Een hond  vereist normaal al een enorm commitment, laat staan in Coronatijd. Het klink “gezellig” om, als je tóch thuis bent een hond aan te schaffen, maar er komt ook “werk” bij kijken, zeker een jonge, hond (of een hond met een verleden) die nog (her) opgevoed moet worden!

Niet alleen het uitlaten komt iedere dag terug, de vakanties is ook ieder jaar weer een aandachtspunt. Hond mee, dan rekening houden met waarheen je gaat. Een oppasadres kan, als geen bekende het wil doen, duur zijn en hoe weet je dat de opvang goed en betrouwbaar is?
Kortom een hond nemen in een spontane opwelling is, in de veel gevallen, gedoemd te mislukken. Het hele gezin moet er achter staan en “mee willen doen” de pro’s en contra’s moeten goed afgewogen worden.
Afhankelijk van de grootte van de hond kunnen ze 8 tot 18 jaar  oud worden. Zó lang moet een hondenbezitter (en zijn gezin) dus rekening houden met zijn/haar viervoeter.

A dog is for life not only for Christmas

In Engeland zagen we ooit posters met daarop een zielig kijkend hondje en daaronder de tekst:
A dog is for life not only for Christmas. Toen ik mijn Engelse schoonzus vroeg wat die tekst precies inhield, vertelde ze dat veel mensen hun kind met Boxing Day (2de Kerstdag) een hondje geven en pas later er achter kwamen dat een hond hebben wel veel inbreuk maakte op hun dagelijkse routine. Vaak werd zo’n hond dan langs de kant van de weg “ergens” achter gelaten.
De RSPCA ( Eng.dierenbescherming) geeft voorlichting over wat het inhoudt een hond te hebben en maakt stickers en posters om mensen tegen impulsieve aankoop te waarschuwen!

Hier in Nederland schijnt niet Kerstmis maar het Coronavirus  het impulsief  hondje kopen te bevorderen.


De man verwacht meer zwerfhonden uit Griekenland, zodra het  “reizen weer mag”.
Hij heeft deze hond een tijdje zelf in huis vóór hij hem gaat herplaatsen en kan dan de toekomstige eigenaars precies kan vertellen wat ze kunnen verwachten van deze hond.

De hond keek ons lief aan. Ons (dieren) hart is groot, maar we hebben, toen onze hond, na 14 jaar vreugde te hebben gegeven, stierf besloten géén  “eigen” hond meer in huis te nemen (wel logeerhonden af en toe) Voor die beslissing waren duidelijke argumenten en die gelden nog steeds!
We gaan geen liefkijkend zwerfhondje in huis nemen in een opwelling, hoewel de verleiding er wel was!

De man vertelde zijn hart vast te houden als deze Coronaperiode afgelopen is, hij is erg bang dat, als mensen weer naar hun werk moeten de  aangeschafte hond teveel worden en de asiels overvol zullen raken. We hopen van harte dat hij ongelijk krijgt!

Een gedachte over “( huis)Dieren commitment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s