Salehem- Zelhem- Bronckhorst


Mijn broer woonde (en werkte) vanaf eind jaren zestig tot zijn dood toe in de Achterhoekse plaats Zelhem. Hij werd daar lid van een oudheidkundige/archeologische vereniging

Hij vertelde ons over de vroegste geschiedenis van Zelhem, vroeger Salehem dat een  oud document  van omstreeks 800 de naam Salehem al vermeldde; een Friese missionaris Ludgerus (St. Liudger) bouwde er rond het jaar 800 een kapelletje (op de plek waar nu de Lambertikerk staat)

Het kapelletje is in het jaar 2000  (viering 1200 jaar Zelhem) zo natuurgetrouw mogelijk nagebouwd en naast de Lambertikerk, vlakbij haar oorspronkelijke plek gezet.

In 2013 is de kerk “verhuist” naar het terrein van museum Smedekinck, een bijzondere,  goed gelukte operatie.

In Zelhem staan en hangen op verschillende plekken afbeeldingen van een heks, dat is Smoks Hanne, een Zelhems kruidenvrouwtje uit de 19 eeuw (Hanne “smokste” altijd rond op veel te grote klompen) Haar personage kreeg na haar dood steeds wildere verhalen toebedeeld. Uiteindelijk is het vrouwtje verworden tot heks die “altijd” achterste voren op haar bezem zat en daardoor tegen de kerk klapte! ( de enige heks die achterstevoren op haar bezem zit, beweren ze daar!)

In 2005 werd Zelhem bij de gemeentelijke herindeling samengevoegd met Keppel, Hummelo, Steenderen en Vorden en werd toen gemeente Bronckhorst. Deze nieuwe gemeente (niet te verwarren met Bronkhorst zonder c) bestaat uit 44 dorpen en buurtschappen en is 28.643 ha groot.

Bronkhorst zonder c kreeg in 1482 stadsrechten en is een beeldschoon stadje met weinig huizen en bewoners en had ooit een Dickens museum. In kersttijd liepen (lopen?) er “Dickens figuranten” rond, werden er kerstliederen gezongen en was het stadje versierd, kortom  er was een heerlijk kleinschalige Achterhoekse happening ( zonder tent en bier overigens)

Mensen die wonen in de Achterhoek zijn TROTS op hun woongebied ( ze zetten het zelfs op hun sokken!)

Een gedachte over “Salehem- Zelhem- Bronckhorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s