Januaritemperaturen

De Rijksoverheid schrijft op haar site:
Het klimaat is altijd in beweging. Natuurlijke en menselijke invloeden zorgen voor verandering. Zo is de gemiddelde temperatuur van de aarde in de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. Ook is de zeespiegel in die tijd met 20 centimeter gestegen. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu.

Natuurlijk weten we dat! Sommige mensen maken zich er (ernstige) zorgen over, anderen zeggen dat het allemaal “flauwekul” is.  Een feit is het dat de zomers heter worden en de winters kouder.
Elders las ik dat januari “vroeger” altijd de koudste maand was van het jaar; in de achttiende eeuw was de gemiddelde januaritemperatuur een halve graad.

KNMI in de sneeuw

De koudste januarimaand  uit de instrumentale geschiedenis was in 1823; de gemiddelde temperatuur toen was -7; er werd in die maand ook een temperatuur van -24 graden gemeten:
in Nederland!

Afgelopen jaar, 2020, hebben we in januari een temperatuurrecord gehad: In de Bilt werd op 31 januari een temperatuur gemeten van 12,3 graden; de warmste januari dag ooit

Ik denk dat bovenstaande feiten wel genoeg voor zichzelf spreken: Klimaatverandering!

Een gedachte over “Januaritemperaturen

  1. Goede morgen Baars, Ik hoop dat de regeringen in deze wereld begrijp[en, dat het 5 voor 12 is wat het klimaat betreft en dat krachtdadige besluiten volgen, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s