Muizen

Ooit woonden we in een flat, 5 hoog. Boven het huiskamerraam onder het plafond was een holle ruimte. Wij noemden dat de M 1 (M one) de muizenweg! Daar renden soms muizen heen en weer.
We zagen ze nooit maar we hoorden meerdere trippelende pootjes en door het gat van de verwarmingsbuizen naast het raam dwarrelden soms korreltjes piepschuim.

In de eengezinswoning waar we nu wonen had de buurvrouw ooit (last van) muizen. Ze vroeg of ik ze voor haar wilde vangen. Zij zat boven in haar slaapkamer en durfde niet naar beneden te komen. Ik liep de openkeuken in en daar rende een muisje. Hij (of zij) verdween in een keukenkastje, waarin ik haar niet meer zag. Ik liep de tuin in en sprak met de uit het raam hangende buurvrouw. Wat moest ik er, áls ik er één zou kunnen vangen, mee doen? Zij had bedacht dat ik hem dan uit het zolderraam zou gooien, op het terrasvallend zou hij dan wel dood zijn. Ik haakte af. Vangen zou me vermoedelijk toch niet lukken en dood maken zou ik sowieso niet kunnen én willen.

Later kregen we zelf muisjes binnen. Die moesten dus wel gevangen worden én naar buiten gebracht worden (minstens 250 meter, anders zouden ze terugkomen)
We kochten een muizenvalletje en stopte er kaas in.

We zagen de muis (meestal stak hij ’s avonds trippelpotend de kamer over) Nooit kwam hij in de val. Chocolade werd ons geadviseerd en…pindakaas!

De pindakaas werkte, we vingen een muisje, die mijn lief in het park vrijliet.
We vingen er nog één (weer naar het park) en toen, midden in de nacht hoorde ik iets beneden: er zaten er 2 in de muizenvallen en ze vochten. Mijn lief schoot kleren aan en ging de muizenval “legen” Niet helemaal in het park, maar op een stukje grasland vlakbij.
Daarna geen muis meer in het valletje, geen muis binnen meer gezien.

Nu hebben we weer muisjes; in de tuin.
De buurman (een andere dan toen) heeft in zijn garage klemmen gezet; van hem moeten ze dood.
Zolang ze bij ons niet binnenkomen, laten wij ze zijn waar ze zijn (binnen wordt een heel ander verhaal)

We zien ze scharrelen tussen de bladeren onder de vetballen, die in een struik voor de vogels hangen. Niet alleen ONDER de struik, maar ook lopend over de stammetjes van de struik en….. in het voederding waarin de vetballen zitten.
Moeilijk om te fotograferen, maar het is me gelukt en als je wéét dat er een muisje zit, dan zie je ‘m ook nog.

Zitje met duif én muis muis óp de stoel

Op stammetje (onderaan) op weg naar vetbol


We hopen van harte dat ze buiten blijven en we ze niet hoeven te vangen.

Een gedachte over “Muizen

  1. Hoi Baars, Weer terug van gedwongen weggeweest,
    Levende zaken, zoals muizen, horen niet dood gemaakt te worden, helemaal mee eens en jullie reactie, Baars en geliefde, maken mij blij, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s