

Deze keer gerechten die naar een dame zijn vernoemd.
Peche Melba en Melbatoast zijn allebei genoemd naar de Australische zangeres Nellie Melba (1861-1931) De Franse chefkok Georges Auguste Escoffier bedacht beide gerechten. Het verhaal gaat dat Nellie Melba dieet moest houden en dat Escoffier, chefkok van de Ritz, deze toast voor haar bedacht.
Over de ijscoupe Peche Melba gaat het verhaal dat hij dit nagerecht bedacht ter hare ere toen hij werkte in het Savoy hotel in Londen.
Poire belle Helene
Ook dit nagerecht is bedacht door kok Escoffier, in 1864. Hij vernoemde zijn ijsgerecht naar een opera bouffe van Jacques Offenbach; ” La belle Heléné” (een parodie op de Trojaanse oorlog- Wereldpremière 1864 in Parijs)


Pizza Margherita
Dit gerecht werd voor het eerst beschreven in 1830 maar bestond vermoedelijk al veel eerder.
Het werd later naar de vrouw van de Italiaanse koning Umberto I (vermoord in 1900) Margaretha van Savoye genoemd.
Het koningspaar bezocht in 1898 Napels en wilden een regionaal gerecht eten.
Kok Raffaele Esposito maakte toen deze pizza. De koningin was bijzonder gecharmeerd van deze pizza omdat hij de kleuren van de vlag van Italië had. Ze schreef hem een brief, die heden ten dage nog steeds in de lokaliteit in Napels aan de muur hangt.
Uit eerbetoon zou de kok deze pizza daarna na haar vernoemd hebben


Bloody mary (drankje om van je kater af te komen: tomatensap, wodka, tabasco, peper en zout)
Meestal wordt vermeld dat dit drankje genoemd is naar de geëxecuteerde katholieke Engelse koningin Maria I (zij vervolgde de protestanten en kreeg daarom de bijnaam Bloody Mary).
Dat lijkt logisch, maar tomatensap werd in 1917 “uitgevonden”(omdat een Amerikaanse chefkok geen sinaasappels meer had om uit te persen, perste hij tomaten uit als alternatief)
Bloody Mary is dus later dan 1917 voor het eerst gemaakt en dan lijkt een vernoeming naar een Zestiende-Eeuwse koningin niet voor de hand.
Er is een verhaal over de vrouw van Ernst Hemmingway (Mary), maar ook dat verhaal klopt qua tijd niet.
Dan is er nog de Canadees-Amerikaanse filmster Mary Pickford (1892-1979) naar wie al eerder een cocktail was vernoemd en een serveerster die Mary heette én een bedenker die zegt de Bloody Mary te hebben uitgevonden en vernoemd naar zijn vriendin omdat het de rode drank per ongeluk over haar witte outfit morste. Heel veel verhalen, waarvan niemand weet welke echt is.