Witte kerst

Een witte kerst wordt  door het KNMI geteld als in De Bilt ( foto hoofdstation van KNMI in de sneeuw) op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek ligt.*)

Of het dit jaar mogelijk zal zijn, we weten het (nog) niet.
Sneeuwvoorspellingen zijn altijd lastig te maken, zeker als het gaat om 2 dagen achtereen  en op één bepaalde plek (De Bilt)

Ik heb nog een krantenknipsel van de vorige eeuw waarin staat dat we in 100 jaar slechts 6 x witte kerst gehad hebben. De laatste echte witte kerst (stond daarin) was in 1981! Toen lag er plaatselijk 20 centimeter sneeuw (die in de dagen vóór Kerst al gevallen was) **)

Een echt witte tijd was er begin zestiger jaren: 1962 (alleen tweede kerstdag) 1963 ( alleen eerste kerstdag) in 1964 op beide kerstdagen en 1965 waren er ” lichte” sneeuwbuitjes.
Uit voorafgaande opsomming blijkt dus dat voor het KNMI alleen 1965 voldeed aan de criteria: beide dagen een gesloten sneeuwdek in de Bilt

De laatste keer dat we een witte kerst, volgens de KNMI, hadden was in 2010
(Ook 2009 wordt door het KNMI gerekend als een witte Kerst)

Het wordt dus wéér gewoon afwachten.
Zelf weet ik nog van één magisch Kerstsneeuwmoment (welk jaar weet ik niet meer)
Ik was (als niet- katholiek) met mensen mee naar de nachtmis gegaan, toen de deuren van de kerk na de dienst opengingen en de eerste mensen naar buiten liepen voelden we de kou vóór we de sneeuwvlokken zagen dwarrelen. Eenmaal buiten werden  geluiden gedempt, sneeuwvlokken dwarrelden neer op een dun laagje wit plaveisel:  Het leek  wel een sprookjeswereld.

Zulke, meegemaakte momenten váák delen met anderen zal de witte kerst mythe wel in stand houden.*) De Bilt werd als referentie gekozen omdat daar al meer dan honderd jaar de sneeuwgegevens worden bijgehouden.

**) Brabant en Limburg hadden in 1981 “maar enkele centimeters” meldt mijn krantenbericht

Een gedachte over “Witte kerst

  1. Ik verwacht dit jaar geen witte Kerst6, nog ruim 1 dag en al wat we hebben is regen. Desalnietemin wens ik jou fijne dagen toe en een bijzonder en gelukkig Nieuwjaar, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s