Winternatuurverschijnselen.

Soms maak je dingen mee waar eigenlijk maar één woord voor is: Wauw!
Zo zagen wij ooit tijdens een boswandeling iets vreemds.
Ik dacht dat het versieringen waren, die niet waren opgeruimd, het leek het meest op papierenmanchetten die wel eens om een kalkoen zitten, maar dan iets fijner.
We zagen het op afstand in het bos, her en der op de grond, maar toen we er een keer dichterbij kwamen zagen we dat het géén papier was maar……
We dachten aan mycelium (netwerk van alle draden van een schimmel)

Van dichtbij was het zo delicaat. Prachtig


Thuis natuurlijk opgezocht wat het was : ijshaar!
Het bleek inderdaad een schimmel te zijn: Schimmels op doodhout veroorzaken een stofwisselingsproces waarbij water vrijkomt. Dit water wordt door hele kleine openingetjes naar buiten geperst. Als dat natte stuk dood hout dan bevriest, krijgt de waterdamp een structuur die bestaat uit hele dunne draadjes. Sommige draden kunnen tot wel 9 centimeter lang worden, zo las ik Het schijnt zeldzaam te zijn en ook snel weer weg als de temperatuur maar iets daalt.
Wij waren dus geluksvogels dat we dit mochten meemaken.Afgelopen week zagen we weer zo iets vreemds, dit keer op een grasveld. Het was alsof er een kringetje witte sneeuw op het grasveld lag.
Lang niet zo mooi als het ijshaar maar wel apart.


Ook dit bleek een schimmel te zijn
Het was lekker weer met een zonnetje en zeker geen lage temperatuur ( sneeuw is er dit jaar nog helemaal niet geweest, dus een restje sneeuw was onmogelijk)
Het bleek sneeuwschimmel te zijn.
Ook een natuurverschijnsel waar ik nog nooit van gehoord had (We hebben geen gras in onze tuin) Het is een grasziekte, (een van de meest voorkomende zo las ik) een schimmelinfectie die op alle soorten gras kan voorkomen.
Sneeuwschimmel is eigenlijk altijd aanwezig maar breekt alleen uit als de omstandigheden gunstig zijn. De ziekte gedijt goed onder natte en koude omstandigheden. Het mycelium is witachtig en kan kringen van groter dan 20cm veroorzaken. Het blad binnenin sterft af. Als de temperatuur stijgt, zullen de schimmels stoppen met groeien en zullen de vlekken op het gazon zich automatisch herstellen.
Volgens mij waren ze al  aan het herstellen toen wij ze zagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s