Roodharige personen

In 2015 schreef ik een blog over roodharige naar aanleiding van de (toen) voor de 6de keer georganiseerde Irish Redhead Convention.

Ik schreef toen ondermeer: Roodharigen komen het meeste voor, niet in Ierland maar in Schotland:  13% van de bevolking dáár heeft rood haar (roodharige komen meer voor in landen waar de zon niet zoveel schijnt)Roodharige mensen schijnen dikker haar te hebben dan mensen met andere haarkleuren, maar ze hebben wel minder haar op hun hoofd.

Nu las ik weer een actueel stukje over roodharige en aangezien ik niets van DIT “nieuws” vermeldde in het andere blog, waag ik me wéér ( eens in de 5 jaar!) aan een blog over de 2% van wereldbevolking met roodhaar ( 70% van de wereldbevolking is zwartharig)

Ik heb een roodharig kleinkind, een roodharig kind (niet de vader van het kleinkind) een roodharige schoondochter (niet de moeder van het kleinkind) ik had 3 roodharige schoonzussen (één is overleden, twee zijn nu grijs) én ik heb een roodharige nicht en 2 roodharige  neven. Genoeg interesse in roodharige mensen.

Roodharig zijn wordt veroorzaakt door een recessief gen; beide ouders moeten het gen bij zich dragen om een roodharig kindje te krijgen. Door de gen mutatie verbranden roodharige sneller én hebben ze meer kans op huidkanker.

Uit een Canadees/Tsjechisch onderzoek onder 7.000 Tsjechen en Slowaken bleek dat roodharige vrouwen bovengemiddeld met gezondheidsklachten kampen.

Amerikaans onderzoek onder roodharige mannen toonde aan dat prostaatkanker onder roodharige mannen minder vaak voorkomt.

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen met roodhaar meer verdoving nodig hebben vóór ze er iets van merken. (uit een klein onderzoek, 144 deelnemers, blijkt dat roodharige ook minder graag naar de tandarts gaan, dat kán natuurlijk te maken hebben met die verdoving!)

Er zijn mannen met een andere kleur haar op hun hoofd dan in hun baard of wenkbrauwen! Het blijkt dat kleine kleurverschillen in ieders hoofdhaar zitten.

Baardharen zijn een stuk dikker dan hoofdharen en er groeien ook minder haren per vierkante centimeter op een kin dan op een hoofd. Kleurverschillen vallen daardoor meer op.  
Oudere mannen hebben vaak grijshaar op hun hoofd en hun wenkbrauwen hebben soms een andere kleur. Men verklaart dát doordat hoofdhaar 6 jaar mee gaat en wenkbrauwhaar 6 maanden.(??)

Deze keer waren het Schotse onderzoekers die ontdekten dat veel meer mensen het roodhaargen
hebben dan op het eerste gezicht lijkt. In Groot Brittannië heeft 8% van de bevolking roodhaar,  bij analyse van 5.000 Britse mannen met donker haar bleek 40% de roodhaar gen te hebben.

Je mag niet alle haren over één kam scheren: hoofdharen verschillen van andere haren op je lichaam, het zou kunnen dat bij je hoofdhaar de donkere gen “wint” en bij baardhaar de roodhaar gen  en dat daarom sommige mannen een andere kleur baard dan hoofdhaar hebben.

Tenslotte nog een aanhaling uit mijn blog van 2015 ooit opgetekend uit de mond van de Amerikaanse schrijver Mark Twain (1835-1910)

“Gewone vrouwen stammen af van de apen, roodharige echter zijn aan katten verwant

Een gedachte over “Roodharige personen

  1. Hoi Baars, een roodharige blog, maarr wel weer veel wwetjes. Ik heb niet zoveel met haarkleur, bij mij was dat donkerblond en nu wit en minder. Wat mijn ervaring met roodharigen is geweest was, dat het lieve mensen waren en dat was voor mij opvallend, maar dan achteraf natuurlijk, dank voor de les, boeiend, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s