Het recht van de specht?

Ooit schreef ik al een blog over de 15, door mijn lief  gemaakte en uitgezette vogelhuisjes op een pitch & puttbaan.

Onlangs waren we er weer en wat we deze keer zagen?


Hoe sterk moet een spechtensnavel zijn om dit te bewerkstelligen?
In de lente halen ze jonge meesjes uit de nestkastjes en eten ze op of voeren ze aan hun spechtenbaby’s. Maar nu het herfst is? Waarom dit vandalistisch gedrag?

Ik las dat ze NU geen eten in de nestkastjes zoeken maar dat spechten ze dan inrichten  als slaapplaats. Vandaar dat hun in- en uitvlieggat dan “wat groter moet”
In de winter wordt hun voedselvoorkeur (insecten) wat schaarser en stappen ze over op noten en pinda’s (door de mens buiten gehangen) of zaden van de spar- en dennenappels.

De laatste decennia, zo las ik, komen grote bonte spechten steeds vaker in tuinen en dus kennelijk ook op golfbanen! Vorig jaar zijn  meer dan 10.000 grote bonte spechten geteld tijdens de Tuinvogeltelling. Daarmee haalde de specht zelfs de top 20 van in tuinen voorkomende vogels!
(Ook bij ons in de tuin zit regelmatig een specht te snacken! We hebben zelfs een metalen vriendje voor hem opgehangen)

Elke specht schijnt zijn/ haar eigen roffel te hebben
Straks, aan het eind van de winter, begin van het voorjaar, zetten veel spechten hun territorium uit, dat doen ze vooral door  HARD op takken te timmeren.  Dat is hun manier van zingen: bedoeld om een partner te lokken en tegelijkertijd het territorium af te bakenen.

Voor alsnog hebben ze een aantal van de Pitch & Putt vogelhuisjes “verbouwd” maar zo erg als we die van de eerste foto zagen, hadden we nog niet eerder gezien.


De aluminiumplaatjes zijn kennelijk niet van voldoende dikte; er moet grover geschut komen om deze vogels tegen te houden. Want ook bij dit huisje was geprobeerd het gaatje groter te maken.
’s Winters mogen spechten best in de huisjes slapen, maarrrrr
Als ze in de lente maar verhuizen!
Dan moeten de mezen erin; bondgenoten van de mens in de strijd tegen de processierupsen!