Tanken.

Langs een snelweg zijn tankstations. Merken als Esso en Shell zijn er van oudsher bekend.
Relatieve “nieuwkomers” zoals Tango (Tank en go) zijn er sinds 2000 en TinQ (zelfstandige dochter van Gulf oil) sinds 2001 (toen van Shell en in 2004 verkocht aan Gulf)
Laatst zag ik een Amigo en toen een Argos (niet eerder gezien) zij blijken onderdeel van Varo te zijn, dat opgericht is in 2012. Ons land blijkt, met ca.4200 tankstations, het land met de meeste  tankstations per vierkante kilometer in de wereld te zijn.

Weetjes over het tanken:

* Uit onderzoek blijkt dat er wel steeds minder tankstations langs ’s Nederlands wegen zijn

* Shell blijkt  de meeste tankstations te hebben en TinQ de meest onbemande tankstations

* De verhouding tussen het aantal bemande en onbemande tankstations is afgelopen jaren behoorlijk veranderd: meer dan 50% van alle tankstations in Nederland zijn anno 2020 onbemand ( in 2003 waren 3661 bemand en 575 onbemand)


* Als je in een auto van iemand anders rijdt en je moet tanken weet je bij het tankstation vaak niet aan welke kant de tankdop zit: ezelsbruggetje kijk naar het plaatje van de pomp op je dashboard!
Zit daar de slang naar rechts? Dan zit dáár de tankdop.(kan ook zijn, dat een klein driehoekje de plek aangeeft waar de dop van de tank zit)

*  De brandstof bij tankstations is qua kwaliteit zo goed als gelijk. De grotere merken voegen echter zogenaamde ”additieven toe aan de brandstof toe om de benzine beter en/of zuiniger te laten zijn.
(Of dat ook werkelijk zo is is de vraag)

* Het prijsverschil tussen tanken langs de snelweg en tanken bij een onbemande pomp kan tot
 € 0,13 per liter oplopen.

* maandag is de slechtste dag om te tanken; verschillende merktankstations hebben kortingsdagen, geen een merk geeft korting op maandag! Gemiddeld geven  de meeste plekken op zaterdag extra korting.

*  Omrijden voor goedkopere benzine? Een regel om te onthouden is dat je bij een verschil in prijs van 5 cent baat hebt met omrijden tot 5 km, bij een prijsverschil van 10 cent is dit 10 km.

Heb je “foute” brandstof getankt, benzine ipv diesel bel de Wegenwacht, zij hebben speciale installaties om de foute brandstof af te voeren

*  Bacteriën! Veel tankstations  hebben plastic handschoentjes; gebruik ze! Onderzoek heeft uitgewezen dat 70% van alle tankpistolen ziekteverspreidende bacteriën bevatten. Je kunt natuurlijk ook meteen na het tanken GOED je handen wassen, dát is beter voor het milieu dan plastic weggooihandschoentjes


* Door de Coronapandemie (thuiswerken)  is er, het eerste half jaar van 2020, 15% minder getankt
(cijfers van NOVE, de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren)
 

Een gedachte over “Tanken.

  1. Een indringend overzichten geeft blijk van de voortdurende wijzigingen in eigenaar en dat weer in prijs, de maatschappij maakt van het geheel een ondoorzichtig verhaal, net zo als de snelheid waarmee ons informatie en oj verandering wordt doorgegeven, jammer maar helaas, Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s