Migraine

In een uitgave van de Excellent Care Clinics las ik laatst dat elke dag (in Nederland) 70.000 mensen een migraineaanval hebben, die zo ernstig is dat het ze belemmert in hun dagelijks functioneren.
Dat zijn erg veel mensen!

Al jong (lagere school) kwam ik in aanraking met migraine; mijn neef, die “al” op de middelbare school zat, had het af en toe.
Die aanvallen vielen meestal gelijk met een schoolrepetitie. Ik vond dat (toen al) vreemd, zijn moeder (mijn tante) niet. Ze sloop door het huis, want hij kon geen geluid aan. Hij was boven op zijn kamer met de gordijnen dicht; licht deed hem pijn.
Hij hoefde geen eten, mijn tante bracht hem af en toe een kopje thee, ze krabbelde dan aan zijn deur (kloppen maakte te veel herrie) en zei zachtjes dat een kopje thee voor de deur stond, dan sloop ze weer naar beneden.
Ik vertrouwde het niet zo, sloop ook een keer naar boven en hoorde vanaf zijn kamer tak, tak, takgeluiden komen, volgens mij werd er met pijltjes op het, op zijn deur hangende, dartbord gegooid.
Of hij ooit ECHTE migraine aanvallen had weet ik tot op heden niet.

Ik denk dat ik van die tijd af als ik “migraine” hoorde dacht: Aanstellerij !Totdat……(ik was twintiger) vreselijke hoofdpijn kreeg, zo erg dat mijn schedel zich leek te splitsen en ik overal “vuurwerk” zag, ik vomeerde en dacht dat mijn hoofd uit elkaar zou barsten.

Mijn lief belde de dokter en we konden direct komen. In de wachtkamer moesten we even wachten, er zat een moeder met een kindje. Het stemmetje van het kind kwam bij mij als een cirkelzaag binnen. Mijn hart ging als een razend te keer: hersentumor? Het ergste van het ergste kwam als oorzaak van deze hoofdpijn bij mij op
Ik werd binnengeroepen, vertelde wat ik had en onderdrukte  een braakneiging.
Zag ik het goed? Speelde er een glimlach op huisarts’ lippen toen ik de dokter vroeg of hij “eerlijk wilde zijn en zeggen wát het was, hoe erg ook”?
“Migraine”
Was DIT Migraine?  
De huisarts vertelde dat men (nog) niet wist wat de oorzaak van migraine was
Ik kreeg zetpillen en het advies de gordijnen te sluiten, zo min mogelijk geluiden toe te laten en iets naast mijn bed te zetten voor het braken.
TOEN het over was las ik erover; het zou hormonaal kunnen zijn, van voeding kunnen komen (chocolade werd toen als boosdoener genoemd) maar de voornaamste oorzaak  werd TOEN genoemd: stress.
In dat laatste geloofde ik niet zo want ik had, naar mijn idee, geen stress.
Ik heb nog een paar keer zo’n aanval gehad. De zetpillen hielpen, met dien verstande dat ik 3 dagen totaal van de wereld was.  Ik voelde het NIET aankomen, het was er opeens en werd alleen maar heftiger.
Een zetpil maakte me “weg van de wereld” alleen even wakker worden om iets te drinken of te plassen en weer zonk ik weg in een diepe slaap. De derde dag kon ik voorzichtig wat op; de vierde of vijfde dag kon ik weer aan het werk, met het gevoel dat ik me nog in een soort watten “wolk” bevond.

Ik hoorde toen dat ALS het een hormonenkwestie was, het kón zijn dat als je een baby had gekregen het “over” was. Ná de geboorte van onze oudste zoon heb ik nog maar één keer een aanval  gekregen, toen hij een jaar of anderhalf was, daarna nooit meer (klop op ongeverfd hout)

Nu lees ik dus een artikel waarin staat dat men “eigenlijk” nóg de oorzaak van migraine NIET weet.
Wat men NU wél weet dat de vijfde hersenzenuw *) een rol speelt bij het ontstaan van een migraineaanval.
Erfelijkheid kan een factor zijn én er zijn ook vrouwen die migraine aanvallen krijgen rondom de tijd dat ze gaan menstrueren, dat noemt men dan hormonale migraine.

Na jarenlang geen aanvallen meer gehad te hebben, werd ik me, door het lezen van dit artikel, bewust van hoe gelukkig ik me mag prijzen dat deze (migraine) beker verder aan me voorbij gegaan is.


In de uitgave van de eerdergenoemde ECC  staat: Migraine is een ernstige hoofdpijn die voortkomt uit een aantasting van de hersenzenuw.

Als  pijnvermindering  heeft men het bij ECC over een BOTOX injectie bij migraineklachten; deze spierverslapper die vaak gebruikt wordt bij rimpelbehandelingen schijnt ook effectief te zijn bij pijnbestrijding van migraineaanvallen.

Migraine aanvallen aanstellerij? Zeker niet.
Misschien bij mijn neef vroeger? Soms?*) de vijfde van de twaalf hersenzenuwen heet de nervus trigeminus, of drielingzenuw 


3 gedachten over “Migraine

  1. Ik heb een heilig respect voor migraine, een keer in mijn leven gehad, na een ingrijpende kankeroperatie in mijn nek. Maar Marijke heeft het bijna dagelijks en is er over het algemeen erg stil van. Hoofdpijn is voor mij het ergste wat me kan overkomen, ik leef mee met de lijders eraan, Johannes

    Like

    1. Een waarheid als een koe. Hoewel ik bij mijn neef nog steeds mijn twijfels heb. Ik denk dat hij het soms ECHT had, maar soms ook geen zin in zijn repetitie! Maar het s een heel heftig iets, dat is zeker.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s