Eerst lagen pakjes sigaretten bij de supermarkten gewoon in het schap en kon je ze als klant pakken, later kon het nog maar alleen bij een paar kassa’s, daarna alleen bij de servicebalie en uiteindelijk gingen ze volledig uit het zicht. De volgende stap van supermarkten is om de verkoop te stoppen. Winkelketen Lidl heeft, als eerste supermarkt, officieel aangekondigd uiterlijk 2022 te stoppen met de verkoop van sigaretten.
Het wordt rokers steeds moeilijker gemaakt om nog “ergens”, behalve thuis, een sigaret op te steken.
Sinds oktober 2014 is de horeca volledig rookvrij en mag er alleen nog maar op het terras gerookt worden (sindsdien worden terrassen [voor Coronatijd] ook met slecht weer bezet )
In 2019 was er een uitspraak van de Hoge Raad omtrent “rookruimtes in horecagelegenheden” dat werd NIET meer toegestaan (geen vol rook staande ruimten, waar je niet eens een sigaret op hoefde te steken, maar gewoon de rook kon inademen)
Eigenlijk zijn we als samenleving al behoorlijk gewend aan een samenleving waarin “bijna” niet meer gerookt wordt. Hoe kom ik er nu dan zo “opeens” op?
- In de vrije natuur waarin wij veel lopen zag ik onlangs ( in een bos in ’t Gooi) een bord staan dat ik nog nooit eerder had gezien.
- Bij de school, vlakbij ons huis staat een “rookvrij” bord
- en ook in het park waarin we vaak lopen staat een “rookvrij” bord.
Waren we “bijna” vergeten dat er ooit VEEL gerookt werden, nu hangen ze weer borden op waardoor we er weer aan denken.
Zouden die borden nog nodig zijn?
Uit een onderzoek, dat werd gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association
is gebleken dat rokers drie keer meer kans op vroegtijdig overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten lopen dan mensen die nooit hebben gerookt. Reden genoeg om een campagne tegen het roken te voeren.
De prijs van een pakje shag of sigaretten is sinds juli 2000 meer dan drie keer zo duur geworden (blijkt uit cijfers van het CBS)



Dié maatregel én vele anderen hebben effect gehad. Veel volwassenen zijn de laatste jaren gestopt. Maar van de jonge mensen rookt volgens het Trimbos-instituut (landelijk Nederlands kennisinstituut voor geestelijke gezondheids-, verslavings- en maatschappelijke zorg) één op de drie. Zorgelijk.
Zelf let ik niet (meer) op sigaretten sinds ik in 2006 zelf gestopt ben met roken ( ze zien is ook moeilijk, want ze mogen niet meer in het zicht liggen) maar het schijnt dat alle sigarettenpakjes per 1 oktober van dit jaar dezelfde donkergroen/bruine kleur hebben.
Voor sigaren en e-sigaretten worden ook regels opgesteld voor een standaardverpakking per 2022.
Dit is allemaal in Nederland, maar hoe staat het in het buitenland?
Rookfeitjes:
* Uit een enquête onder duizend Nieuw-Zeelanders blijkt dat men een partner die rookt minder aantrekkelijk vindt dan een partner met een strafblad
*: In Australië zijn e-sigaretten vanaf okt 2020 alléén op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
* Uit een enquête van antirook-organisatie Action on Smoking and Health (ASH) is gebleken dat een miljoen Britten zijn gestopt met roken door de Coronacrisis
* Mensen die in de buurt van natuur wonen, hebben eerder de neiging met hun gezondheid bezig te zijn en zijn minder snel geneigd te roken wijst onderzoek (gehouden onder 8.000 volwassenen) van de University of Plymouth (gepubliceerd in Sociale Science & Medicine) uit.
Ik ben ook een ex-roker en dus heb ik er begrip voor dat men nog rookt omdat ik weet hoe moeilijk het is om te stoppen. In het appartement naast mij wordt binnen gerookt. Dat is dan weer een brug te ver voor mij…. Ik heb zelfs even overwogen om weer wierook te branden tegen de geur maar ook dat is ongezond…
LikeLike
Ik heb begrepen (zelf nooit gedaan) dat rooklucht geneutraliseerd kan worden met (natuur)azijn. Die azijn stinkt van zichzelf ook, maar DIE lucht verdwijnt vanzelf weer en de rooklucht niet!
LikeLike
Voor mij was uiteindelijk stoppen niet moeilijk, maar de jaren daarvoor juist wel. Dat was de periode, dat ik telkens weer moest zeggen tegen mijzelf: stop Johannes en plots was daar het moment dat ik roken kon opgeven, zomaar, bij het uitstappen uit een bus, probleemloos, 3 x maal raden waar die hulp vandaan kwam, ik ben er nog steeds dankbaar voor. Het kan, zonder hulpmiddelen, maar met geduld en vertrouwen, Johannes
LikeLike