Alcedo – ijsvogel- ijzervogel

Nu, door de Corona er meer mensen in de natuur te vinden zijn, zien we meer wandelaars en meer fietsers op onze tochten. Het is niet echt DRUK, maar alleen zijn we beslist nergens meer

Dus schuwe wilde dieren zien we minder. Al tijden  wandelend of fietsend geen herten of hazen gezien. Vandaag hadden we geluk. We fietsen langs een brede (3 m) sloot op een onverhard, hobbelig zandweggetje.
Af en toe kwamen we fietsers tegen en vaak mensen met ( loslopende) honden.

Plotseling zagen we, op een tak boven het watertje iets blauws. Het schoot weg en vloog vlak over het water naar een verder gelegen overhangende tak. Ik keerde mijn fiets en probeerde zo rustig mogelijk (hobbeldebobbel) naar de tak toe te fietsen.

Toen ik er bijna was schoot het metalic blauw gekleurde vogeltje van de tak af en scheerde over het water naar een verderop hangende tak. Ik volgde en zag nu ook zijn fel oranje/gouden borst, hij vloog in het novemberzonnetje.
Aangekomen bij de tak die ik dácht dat hij verkozen had, was hij weg.
Een cadeautje van de natuur noem ik dit, zo’n bijzonder vogeltje “zomaar” te zien

Ooit voeren we op de Nijl in een felucca (soort zeilboot) en had de gids verteld dat we misschien kingfishers zouden zien.
Dat leek ons gaaf. We zagen ze ook, alleen waren de Egyptisch ijsvogels veel minder fel gekleurd dan de onze en volgens mij ook iets groter.

“Onze” ijsvogeltjes zijn hele schuwe vogels, het is echt een bijzonderheid als je ze ziet. Ik las dat ze op sommige plaatsen met uitsterven bedreigd zijn. Ze leven altijd in een waterrijke omgeving, het zijn piscivoren, ze jagen op kleine vis (modderkruipers, stekelbaarsjes, voorntjes) het liefst in  stromend water.

Linnaeus ( Zweedse arts, zoöloog en plantkundige) schijnt de vogel  ooit zijn Latijnse naam te hebben gegeven: alcedo atthis = koningsvisser. In het Nederland noemen we de vogel ijsvogel, hetgeen op 2 manieren te herleiden is. Hij kán uit een wak vis halen. De andere verklaring is dat WIJ (Nederlanders) verkeerd aan het vertalen geslagen zijn; De Germaanse naam voor de vogels was EISENVOGEL (= ijzervogel, dat slaat op de metaalachtige glans van zijn veren) het kán zijn dat die naam ooit vertaald is met ijsvogel en tot op de dag van vandaag zo is blijven heten.

IJsvogel, geëxposeerd in ijs.
Collectie Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

3 gedachten over “Alcedo – ijsvogel- ijzervogel

  1. Een van de mooiste en interessantste vogels, zo een klein beestje, en zoveel behendigheid, leuk dat je die trof Baars, te midden van de toegenomen drukte, l Johannes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s